Durerile abdominale pot fi date de enterocolită

Enterocolita apare în urma contaminării cu diverse bacterii, ciuperci sau virusuri. Durerile abdominale, scaunele diareice, greaţa, vărsăturile, febra şi alterarea stării generale sunt principalele simptome ale enterocolitei.

Prevenirea bolii se face prin respectarea unor reguli de igienă

În sezonul cald sunt frecvente îmbolnăvirile de enterocolită, fiind supuse riscului toate persoanele care consumă alimente infestate sau apă provenind de la o sursă contaminate. De asemenea, se pot îmbolnăvi uşor şi persoanele care vin în contact cu cei care au această afecţiune, precum şi cei care nu acordă o atenţie cuvenită regulilor elementare de igienă. În sezonul cald, apare frecvent enterocolita acută, mai ales la persoanele care pleacă la drum („diareea călătorului”), boala survenind fie din cauza consumării fructelor, legumelor şi a apei contaminate, fie din cauza schimbării dietei.

Hidratarea este esenţială

Prima măsură în cazul îmbolnăvirii este oprirea pierderii de lichide şi de electroliţi. Deshidratarea poate duce la apariţia scăderii tensiunii arteriale şi la accelerarea pulsului şi la instalarea colapsului. Sugarii şi copiii mici se deshidratează mai uşor, fiind predispuşi formelor severe de enterocolită. De aceea, imediat după apariţia vărsăturilor şi a scaunelor diareice, copiii trebuie duşi de urgenţă la medic, pentru a primi tratamentul adecvat. Pentru evitarea deshidratării, se pot consuma ceaiuri neîndulcite, apă plată şi supe. Se pot administra şi săruri de rehidratare, disponibile în farmacii. Pentru calmarea durerilor abdominale, se pot lua antispastice, însă la indicaţia medicului.

Este nevoie de regim alimentar

În primele două zile, medicii recomandă ca bolnavul de enterocolită să consume multe ceaiuri (mai ales de mentă) şi supe strecurate de zarzavaturi. În zilele următoare, se adaugă orez, brânză proaspătă de vaci, carne fiartă (de pasăre sau de viţel) şi ouă fierte. Se exclud din acest regim fructele şi legumele proaspete, lactatele şi prăjelile. Se va putea trece la un regim obişnuit după vindecarea completă şi, implicit, după normalizarea scaunelor.

Antibioticele nu sunt mereu indicate

Nu se administrează antibiotice la iniţiativa proprie, ci doar după indicaţiile medicului, mai ales că aceste pastile pot perturba flora intestinală. Enterocolita provocată de virusuri nu răspunde la tratamentul cu antibiotice. În general, antibioticele sunt prescrise în enterocolitele bacteriene, doza zilnică şi durata tratamentului depinzând de gravitatea bolii şi de vârsta pacientului.

Colitele, frecvente în anotimpul cald

Consumul de crudităţi şi de alimente alterate favorizează apariţia colitei, inflamaţie a colonului, manifestată prin diaree şi dureri abdominale. În funcţie de natura colitei, se prescrie, alături de tratamentul medicamentos, şi un regim personalizat. Sunt interzise condimentele, alimentele conservate, lichidele foarte reci sau fierbinţi, precum şi băuturile carbogazoase.

www.clicksanatate.ro

Categoria: Sănătate

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad