Eolienele și industriașii apasă pe scăderea prețului energiei – Termocentralele, strânse cu ușa!

- Între timp, producătorii de energie termo au nevoie de investiții pentru modernizarea capacităților de producție

Furnizorii de energie electrică au declarat, pentru bursa.ro, că termocentralele au cel mai mult de suferit din tot sistemul energetic. Aceștia au vorbit despre faptul că industria pune presiune pe scăderea prețului energiei, eolienele livrând deja energie la tarife foarte mici.

Cei care furnizează energie electrică au mai explicat, pentru bursa.ro, că de la debutul crizei, „industria pune presiune tot mai mare pe scăderea preţului energiei. Factorii care au influenţat preţurile sunt multipli. Anii 2011 şi 2012, marcaţi de seceta hidrologică, au avut tarife foarte mari din cauza faptului că oferta nu acoperea cererea. Preţurile au indicat acest fenomen, nu vreo efervescenţă a economiei”. De asemenea, „preţul mediu anual al energiei tranzacţionate pe piaţa PCCB (cu contracte la termen) administrată de OPCOM a crescut cu circa 61% în perioada 2006-2013. Mediile anuale de preţ ale electricităţii tranzacţionate pe piaţa spot (PZU) în perioada menţionată au fluctuat puternic, pornind de la un nivel de 164,86 de lei/MWh în 2006, atingând un vârf de 221,2 de lei/ MWh în 2011 şi coborând puternic la 148 de lei/MWh în primele opt luni ale acestui an. Astfel, în acest an, energia se tranzacţionează pe piaţa spot la un tarif mediu cu circa 10% mai mic faţă de 2006”, mai relatează furnizorii.

Taxe care dublează prețul producătorului de energie

Acest an a fost unul normal din punct de vedere al hidraulicităţii, dar a venit cu o scădere abruptă a cererii. Preţurile au coborât vertiginos pe piaţă, nu numai din acest motiv, ci şi pentru că 2013 a fost primul an în care au funcţionat din plin 2.000 de MW eolieni, cu tarife foarte mici de tranzacţionare, au mai precizat furnizorii de energie, pentru bursa.ro. Astfel,  în contextul liberalizării pieței, agenţii economici – consumatorii din industrie –  își vor reduce consumul,  date fiind în special taxele pentru electricitate, pe lângă TVA şi accize, dar şi certificatele verzi, cogenerarea, precum şi tarifele percepute pentru transport şi distribuţie. „Mulţi spun că aceste taxe aproape că dublează preţul cu care achiziţionează energia de la producător. Consumatorii din industrie nu pot plăti mai mult de 180-185 de lei/MWh pentru energia achiziţionată de la producători. Pe de altă parte, acest nivel nu este considerat sustenabil de către termocentrale, care au mari nevoie de investiţii pentru modernizarea capacităţilor de producţie. Termocentralele au cel mai mult de suferit în urma concurenţei acerbe create de parcurile eoliene”, mai arată furnizorii pe site-ul de știri economice menționat.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad