Eşecul listării la bursă a costat CE Oltenia 3 milioane de lei. Mixul energetic, interzis de FMI

Complexul Energetic Oltenia plăteşte o sumă consistentă pentru serviciile de consultanţă juridică şi financiară pentru demararea privatizării prin ofertă publică iniţială (IPO), chiar dacă, potrivit scrisorii de intenţie a Guvernului către FMI, listarea la bursă a companiei energetice a fost amânată pentru jumătatea lunii iunie 2014. Acelaşi document relevă faptul că toate companiile care sunt în pregătiri pentru a fi listate la bursă nu pot fuziona. În această situaţie se regăsesc atât CE Oltenia, cât şi Hidroelectrica.

Cheltuieli uriaşe cu asistenţa juridică pentru IPO

Programată, iniţial, pentru octombrie 2013, majorarea de capital social cu 15% şi mai apoi privatizarea minoritară a CE Oltenia prin listarea la bursă a fost amânată până în vara anului viitor. Conform draftului scrisorii de intenţie către FMI, se aşteaptă auditarea situaţiilor financiare pentru acest an şi realizarea unui studiu privind rezervele de cărbuni.
În octombrie trecut, CEO a solicitat Ministerului Economiei aprobarea organizării unei proceduri de selecţie în vederea achiziţionării unor servicii de consultanţă juridică şi financiară pentru demararea privatizării prin ofertă publică iniţială.
După şase luni, în 25 aprilie 2013, CE Oltenia anunţa că „Sindicatul de intermediere format din BRD – Groupe Societe Generale (lider de sindicat) şi SSIF SWISS CAPITAL S.A. a fost desemnat ofertant selectat pentru intermedierea Ofertei Publice Primare de Vânzare de Acţiuni nou emise ca urmare a unei majorări de capital social reprezentând 15,29 % din capitalul social existent al Complexulului Energetic Oltenia S.A.. şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor acestei societăţi în sisteme de tranzacţionare administrate de Bursa de Valori Bucureşti S.A.”.
Costurile pentru demararea acestor proceduri se văd abia acum în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru acest an, când cheltuielile cu asistenţa juridică, doar pentru privatizarea prin ofertă publică iniţială, au ajuns la 3.000.000 de lei.

Mixul energetic, imposibil de realizat

Cu câteva zile înainte de întâlnirea cu reprezentanţii FMI, Laurenţiu Ciurel declara în media locală că își doreste o amânare a listării pe Bursă a celor 15% din acţiunile CE Oltenia până la realizarea mixului energetic.
În ultimele luni au existat mai multe voci care au vorbit despre o fuziune a CEO cu unităţi ale Hidroelectrica. Acest lucru pare a fi aproape imposibil de realizat în condiţiile în care şi un pachet de 10% din Hiroelectrica urma să fie listat la bursă, iar unul din punctele scrisorii de intenţie cu FMI menţionează clar: „companiile care se pregătesc pentru listarea la Bursă nu vor fi sparte şi nu vor fuziona”.

Categoria: Dezvăluiri

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad