Făcătură!? Octavian Graure, scos vinovat de jaful din 2009 – 2012 la RAAN!

- Afaceriștii din mineritul motrean (și nu numai), ofticați
- 300.000 de tone de cărbune, lipsă!
- Dat afară pentru o lună de zile de actualul director al RAAN, Dan Andrușcă

Fostul șef al CE Turceni, Octavian Graure, a fost numit director al Termocentralei Halânga, aflată în subordinea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), în aprilie 2013. El se află acum într-o situație absolut stupidă (dacă într-adevăr a fost suspendat din funcție pentru ilegalitățile de la RAAN),  în sensul că este acuzat de jaful produs la această societate în perioada 2009-2012.

Neexistând în raportul Curții de Conturi aspecte care să-l lege pe acesta de dosarul RAAN, suspendarea lui Graure pentru 30 de zile din funcție din ordinul explicit al directorului general al RAAN, Dan Andrușcă, este cel puțin bizară. Cert este că privații care roiau în jurul societății de stat, primind contracte pentru lucrări care nu au fost niciodată finalizate, au depus plângeri penale împotriva lui Octavian Graure, acuzându-l de abuz. În urma acestor demersuri, șeful RAAN l-a demis pe Octavian Graure, înainte chiar să fie cercetat disciplinar.

În comisia de disciplină

Așa cum a anunțat presa locală, Octavian Graure a rămas fără funcție, săptămâna trecută, pentru 30 de zile. Situația este între râs și plâns pentru fostul șef al CE Turceni, el fiind numit la RAAN tocmai pentru a stopa furăciunile făcute până în 2012, la care au fost părtași  foștii șefi ai regiei. Ceea ce ar fi foarte grav dacă datele aflate pe surse sunt reale, este că privații din zonă, cărora directorul Graure le-a tăiat accesul la banii societății de stat, au avut câștig de cauză în sensul îndepărtării acestuia din fruntea termocentralei, chiar din ordinul directorului RAAN. Practic, scopul lor a fost atins. Miza este necunoscută, dată fiind și situația acestei unități puse sub sechestru.

SURSE RAAN: A tăiat contracte de peste o mie de miliarde de lei vechi, ofticând transportatorii de cărbune și procesatorii de energie privați

Din datele aflate pe surse reiese un aspect extrem de interesant: din aprilie și până în prezent, Octavian Graure a reziliat contractele cu clienții privați. „Din raportul Curții de Conturi rezultă un prejudiciu imens, de 1000 de miliarde de lei vechi. Este vorba despre lucrări inexistente, dar plătite cu sume uriașe. Graure a tăiat contractele cu procesatorii de energie, dar și cu particularii de prin Motru care transportau cărbune. A încheiat doar contracte pentru cărbune luat de la CE Oltenia, iar privații care vindeau  cărbunele la suprapreț au rămas pe dinafară. Transportul auto era de 0,37 de lei/tonă/km cu privații. Acum s-au încheiat contracte cu CFR cu un preț de 0,17 lei /tonă/km. Băieții cu afaceri din astea au rămas fără contracte și acum se răzbună”, spun sursele.

Octavian Graure a fost unul dintre directorii controversați din sistem, fiind cap de afiș în presa locală mai ales în perioada în care a condus fostul CE Turceni, actuala sucursală a CE Oltenia. Apartenența sa la PDL (nerecunoscută public de acesta), apropierea de liderii controversați ai fostului partid de guvernământ și modul în care, printre altele, Graure a permis angajări pe bandă rulantă, pe criterii politice în unitatea pe care a condus-o, au fost subiecte des dezbătute în media. Nefiind însă printre cei urmăriți penal pentru diverse fapte, Octavian Graure a fost numit să conducă termocentrala Halânga tocmai pentru a anula  contractele oneroase și a opri „robinetul” de bani destinați privaților din minerit, care, între timp, au pătruns în sferele politice. În prezent, el este trimis în decor de actualul șef al RAAN, Dan Andrușcă.
De menționat: Nu există până în acest moment un comunicat oficial din partea Ministerului Energiei, care să clarifice situația actuală creată la Halânga.

Gaură de 300 de mii de tone de cărbune

În afară prejudiciului de peste o mie de miliarde de lei vechi identificat de Curtea de Conturi, noua conducere numită în aprilie la Halânga a constatat și lipsa câtorva sute de mii de tone de cărbune. „De altfel, dosarul a fost înaintat la IPJ Gorj și se află în lucru. Este vorba despre o lipsă în gestiune de 300.000 de tone de cărbune din depozitul termocentralei”, au mai declarat, pentru Gorj Domino, surse din cadrul RAAN.

Ciudat!

Raportul Curții de Conturi preciza ca pagubele aduse societății de stat să fie recuperate prin punerea în aplicare a unor măsuri. Cert este că directorul RAAN, Dan Andrușcă, nu a reușit nici până în prezent să se conformeze, deși a fost numit tocmai pentru acest lucru, după demiterea foștilor directori. Pe de altă parte, și mai bizar e că l-a lăsat pe Graure să taie contracte, să facă disponibilizări și să sancționeze pe cei implicați în matrapazlâcuri – cu alte cuvinte, să aplice cerințele din raportul Curții de Conturi – și apoi l-a dat afară pentru o lună de zile. De reținut ar fi că raportul Curții de Conturi a fost citit public chiar de ministrul Energiei, Constantin Niță, cel care a dispus schimbări masive la șefia RAAN. Tocmai de aceea este de neînțeles faptul omul numit pentru a rezolva gravele probleme ale RAAN Severin, Dan Andrușcă, l-a îndepărtat pe Octavian Graure după ce, dacă nu mint sursele, „a tăiat în carne vine”.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Moise says:

    Mare capacitate Graure! Ce-au cu el ăstia, domnule?

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. CETATEAN says:

    MARELE JAF FACUT DE MAFIOTUL DE GRAURE WESTE LA TERMOCENTRALA TURCENI UNDE A STAT PE FUNCTIE ANI MULTI.SA SE VERIFICE CONTRACTELE IN PERIOADA CIT A FOST DIRECTOR SI MAI ALES CONTRACTELE CU FOSTUL PRIMAR ION IORDACHE MAFIOT DE ACEEAS SPETA CA SI GRAURE.

    Thumb up 2 Thumb down 1

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad