Familia lui Constantin Brâncuși vrea jumătate din osemintele sculptorului

Constantin Brâncuși ar putea ajunge doar pe jumătate în România. Fundația „Familia Brâncuși” solicită repatrierea a jumătate din rămășițele marelui sculptor. Strănepoata artistului, Luminița Brâncuși, susține că ultima dorință a sculptorului înainte să moară a fost aceea de a se întoarce acasă, în România.

Urmașii marelui sculptor sunt hotărâți să ceară personal repatrierea unei părți din rămășițele acestuia, fiind dezamăgiți că promisiunile autorităților referitoare la această problemă nu s-au concretizat. „Nu înţeleg de ce nimeni nu vorbeşte cu urmaşii lui Brâncuşi despre repatriere şi trebuie să apară, pe la colţuri, tot felul de oameni al căror interes nu-l văd, să ceară acest lucru?! Noi am făcut demersuri încă din 2004, la autorităţile române, şi atunci toţi s-au arătat interesaţi pentru că era campanie electorală. Acum nu mă mai primeşte nimeni să vorbim, nici ministru, nici prim ministru. Am discutat cu fiul lui Brâncuşi, John Moore, care în prima fază nu a fost de acord cu repatrierea. Mi-a spus că s-a simţit renegat atunci când mama sa, Vera Moore, a venit acasă la Brâncuşi, iar el i-a închis uşa în nas, nu a vrut să o vadă. Ușor-ușor i-am făcut să înţelegea cât de important este pentru noi să-l aducem acasă şi a înţeles demersul. A scris negru pe alb, în testamentul lui, că-şi doreşte să fie îngropat în ţara lui. Avem nevoie de sprijin în acest caz, ca să putem aduce o parte din oseminte în Hobița (Gorj)”, a spus strănepoata lui Constantin Brâncuşi, potrivit presei centrale.

„Mor cu inima tristă că nu mă pot întoarce în țara mea”

Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie, în localitatea Hobița, județul Gorj. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi. După ce a urmat Școala de Arte și Meserii în Craiova (1894-1898), a mers la București unde a absolvit Școala de Belle Arte în anul 1902. În primul an de studenție, în 1898, lucrarea sa, ,,Bustul lui Vitellius”, a obținut „mențiune onorabilă”, ,,Cap al lui Laocoon” din 1900 a obținut medalia de bronz, iar „Studiu” (din 1901) a câștigat medalia de argint. În 1903 a primit prima comandă pentru realizarea unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din București și reprezintă singurul monument public al lui Brâncuși din București. Constantin Brâncuși a expus pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d’Automne din Paris în 1906. În anul 1957, Brâncuși îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, se spovedește și se împărtășește, apoi îi mărturisește că moare „cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”. Pe data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși s-a stins din viață la ora 2 dimineața, iar pe data de 19 martie a fost înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.

Categoria: Dezvăluiri

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad