Fără carduri europene de sănătate de la CJAS

Începând cu prima zi a săptămânii viitoare, respectiv luni, 5 august, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj(CJAS) nu va mai elibera carduri europene de sănătate. Astfel, cei care vor să își petreacă vacanța în străinătate nu vor mai putea beneficia de cardul european de asigurări de sănătate, în schimbul acestui fiind eliberat  un certificat provizoriu de înlocuire a documentului.

Gorjenii care doresc să meargă în concediu în străinătate nu vor mai putea intra în posesia unui card european de asigurări de sănătate. În locul acestui document CJAS Gorj va elibera un certificat provizoriu de înlocuire, act care va avea aceeași valoare ca și cardul european de asigurări.
Potrivit reprezentanților CJAS Gorj, eliberarea cardului european de asigurări de sănătate va fi sistată din cauza expirării contractului de furnizare și distribuire a documentului. Până la finalizarea unei noi proceduri, asigurații pot beneficia de un certificat provizoriu de înlocuire a cardului european, document ce poate fi înlocuit în maximum 24 de ore de la depunere cererii pentru obținerea acestuia. Termenul de valabilitate al certificatului provizoriu de înlocuire va fi același ca și cel al cardului european de asigurări de sănătate, respectiv șase luni. ,,La nivel național s-a terminat contractul pentru furnizarea și distribuirea cardului european de sănătate pe care Casa de Asigurări de Sănătate îl avea cu firma care produce documentul, iar până la încheierea unui nou contract se vor elibera certificate provizorii de înlocuire a cardului, documente care vor putea fi eliberate în maximum 24 de ore de le depunerea cererii, uneori pot fi eliberate chiar și pe loc. Acest certificat este valabil în toate țările Uniunii Europene la fel ca și cardul european de asigurări de sănătate”, a spus Daniel Bondoc, președintele CJAS Gorj.
Până la sfârșitul lunii iulie a anului 2013, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj a emis un număr de 1.603 de carduri europene de sănătate.

Ce este cardul european de asigurări de sănătate?

Cardul european de asigurări de sănătate este un document care îi permite posesorului să beneficieze de tratament într-un stat membru al Uniunii Europene. Mai exact, Cardul de sănătate este un document eliberat gratuit la cererea persoanei asigurate ce poate fi folosit doar pe teritoriul Uniunii Europene. Toate persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate în şedere temporară pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza cardul european de asigurări de sănătate eliberat de instituţia competentă din România (casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află înscris asiguratul). Documentele sunt valabile timp de șase luni de la data emiterii și acoperă acordarea îngrijirilor medicale de urgență în orice stat membru UE.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad