Fără liste de așteptare la tratamentul pentru bolile rare în Gorj

Ministerul Sănătății, prin Casele Județene de Sănătate sau prin clinici universitare, asigură gratuit tratamentul bolnavilor de afecțiuni rare, precum scleroză multiplă, mucoviscidoză sau alte afecțiuni grave. În județul Gorj, din fericire, acești bolnavi nu trebuie să mai aștepte luni de zile pentru a-și primi tratamentul.

 

Programul național de diagnostic și tratament pentru boli rare este coordonat de Comisia de Genetică Medicală a Ministerului Sănătății. Potrivit oficialilor din domeniu, printre obiective se numără asigurarea tratamentului medicamentos al bolnavilor cu boli rare, precum și realizarea, implementarea și managementul Registrului Național de Boli Rare. Până anul acesta, chiar și acești bolnavi erau nevoiți să aștepte pe liste speciale până când primeau tratamentul necesar. În prezent, în județul Gorj, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj, primesc tratament cinci persoane, grav bolnave, dintre care și doi copii. „În Programul Național de Boli Rare avem înscrise cinci persoane din județul Gorj. Cu siguranță, sunt mai multe, dar unii dintre dumnealor primesc tratament în clinicile universitare mari, în orașe mari și sunt înregistrați la Casele Județene de acolo. Acum avem în tratament cinci bolnavi: doi de scleroză laterală amiotrofică, doi copii care suferă de mucoviscidoză și un pacient cu Sindromul Sidpu”, a spus Daniel Bondoc, șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Zeci de mii de lei, buget pentru aceste afecțiuni

Anual, Ministerul Sănătății, prin Casa Națională de Sănătate, alocă fonduri bănești pentru asigurarea tratamentului acestor afecțiuni rare și grave de care sunt afectați sute de români. De exemplu, pentru cele trei afecțiuni de care suferă mai mulți gorjeni, CJAS Gorj cheltuie anual sute de mii de lei. Potrivit lui Daniel Bondoc, pentru scleroza laterală amiotrofică sunt prevăzute în buget 22 mii lei pentru acest an, pentru mucoviscidoză se vor cheltui 91 mii lei, iar pentru pacientul cu Sindromul Sidpu – 98 mii lei. „Aceste afecțiuni sunt destul de rare, dar sunt grave, de aceea și aceste sume care sunt alocate anual. De exemplu, scleroza laterală amiotrofică se caracterizează printr-o pierdere (reducere) progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării, denumite neuroni motori. Neuronii motori comandă mușchii voluntari, mușchi care fac posibilă mișcarea”, a spus Daniel Bondoc, șeful CJAS Gorj.

O boală chinuitoare: mucoviscidoza

Potrivit site-ului www.flux.md, mucoviscidoza este o boală genetică caracterizată printr-o vâscozitate anormală a mucusului pe care îl secretă glandele intestinale, pancreatice şi bronhice. Mai exact, mucoviscidoza este cea mai frecventă boală autosomal recesivă. Asta înseamnă că pentru a dezvolta boala e nevoie de moştenirea genei de la ambii părinţi. Dacă o persoană moşteneşte gena de la un singur părinte, nu va dezvolta boala, dar va fi purtător. Purtătorii pot transmite gena mutantă copiilor lor. În stadiul actual al cunoştinţelor, tratamentul nu poate acţiona decât asupra simptomelor. O colaborare strânsă între echipa spitalicească, medicul curant şi părinţi permite copilului să rămână cât mai mult posibil în familie şi să suporte cât mai bine îngrijirile constrângătoare. Ulterior, se vor depune strădanii pentru inserţia şcolară şi profesională a bolnavului. Primul obiectiv al tratamentului este să păstreze o stare nutriţională satisfăcătoare. Administrarea de extracte pancreatice, un regim hipercaloric şi hipolipidic contribuie la suplinirea deficienţelor. Tratamentul comportă, de asemenea, o îngrijire respiratorie. Aceasta vizează drenarea secreţiilor prin tuse, în aşa fel încât să fie păstrată o permeabilitate maximă a căilor aeriene. În cazurile cele mai grave, se poate practica o oxigenoterapie de lungă durată. A treia mare axă a tratamentului este administrarea antibioticelor adaptate riguros germenilor suprainfecţiei bronşice.

Categoria: Social

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad