Firmele sindicaliștilor, pe butuci! Cine plătește?


Sute de oameni angajați de firmele în care acționare sunt organizațiile sindicale care aparțin FNME, federație condusă de Marin Condescu, își vor pierde slujbele. Este vorba despre Olservmin, Sind Jilț și Carserv unde liderii le-au comunicat oamenilor că societațile intră în reorganizare. Mai exact, că vor fi disponibilizați, urmând ca SRL-urile să fie închise.

Ieri, a fost rândul celor de la Olservmin să iasă în stradă, 100 de muncitori disperați că-și vor pierde locurile de muncă și așa prost plătite, protestând în fața Casei de Cultură din Rovinari.

De la profit la faliment, în câteva luni

Până anul trecut, societățile menționate mai sus, cu excepția Carserv, au înregistrat profit și cifre de afaceri rezonabile. Profitul Sind Jilț s-a ridicat la 115.000 de lei, în 2012 având 405 salariați și o cifră de afaceri de peste 9.500.000 de lei. De asemenea, Olservmin a rulat afaceri de peste 8,5 milioane, adică 85 de miliarde de lei vechi, avea 86.000 de lei profit anul trecut și 500 de angajați. Cu toate astea, cele două societăți au notificat AJOFM în această perioadă cu sute de disponibilizări, fără o explicație din partea liderilor de sindicat privind regresul firmelor sindicale în mai puțin de un an.

Pe spatele muncitorilor

Afacerile patronate de binecunoscuții lideri de sindicat, Marin Condescu,  Marin Golea, Bordei sau Viorel Temelescu, au dăunat, în tot acest timp, salariaților, care erau plătiți lunar cu câte șase milioane de lei vechi, în timp ce prestația/persoană era de până în 40 de milioane de lei vechi. Cu alte cuvinte, la firmele sindicale, muncitorii primeau un salariu de mizerie, în timp ce SRL-ul avea un beneficiu de șase sau șapte ori mai mare pe cap de muncitor. Evident, banii proveneau din sistemul energetic,  prin contracte de prestări servicii pentru minerit și energie. Mai mult, printr-o metodă des utilizată de Marin Condescu – contractele de cesiune -  banii acestor firme ajungeau și în conturile patroanei Mădălina Berbecel, apropiata lui Marin Condescu în mai toate afacerile de turism sindical sau de presă, despre care ziariștii  locali au relatat pe larg, ani de zile.

Șanse să fie angajați la Minprest

Nici Carserv SRL unde, la un moment dat, șeful CA a fost Severus Militaru, nu se simte bine, în sensul că societatea a făcut deja disponibilizări. În 2012, firma sindicală a înregistrat pierderi de 15.000 având o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei și 73 de angajați.
Având în vedere sutele de disponibilizări care vor urma, rămâne de văzut dacă patronii sindicali care au gestionat aceste firme strict în favoarea intereselor proprii, vor fi trași la răspundere.   Pe de altă parte, administrația CE Oltenia a comunicat pe diverse canale că situația celor rămași fără slujbe are șanse să fie parțial rezolvată. Mai exact, există posibilitatea ca parte din cei care provin din societățile menționate mai sus, să fie angajați la Minprest.


Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. CONDEI ESCU says:

    ESCU nu stie nimic ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad