Fostul polițist Vieru, vinovat de decesul lui Dumitru Bunoiu – încătușat și dus la penitenciar

Fostul inspector de poliţie gorjean, Sabin Vieru, a fost condamnat definitiv și irevocabil de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție București la închisoare cu executare, fiind încătușat la sfârșitul săptămânii trecute și dus la Penitenciarul Târgu-Jiu, acolo unde își va executa pedeapsa cu închisoarea de trei ani pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. La mai bine de cinci ani de la producerea accidentului rutier în care Dumitru Bunoi și-a pierdut viața, Vieru, aflat atunci sub influența băuturilor alcoolice, a fost condamnat definitiv.

În martie 2008, Dumitru Bunoiu, director al unui liceu din Târgu-Jiu, a ajuns la spital în stare foarte gravă în urma unui accident rutier produs din cauza faptului că poliţistul (pe atunci) Sabin Vieru s-a urcat băut la volan şi a condus imprudent şi cu viteză. Poliţistul a intrat pe contrasens într-o curbă periculoasă, din zona ACH a municipiului Târgu-Jiu, şi a izbit frontal și extrem de violent autoturismul condus de Dumitru Bunoiu, director (în aceea vreme – n.red.) al Grupului Şcolar „Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu. Martorii accidentului au declarat poliţiei că maşina condusă de subofiţerul Sabin Vieru a intrat cu viteză într-o curbă şi a lovit un autoturism Dacia, condus regulamentar de Dumitru Bunoiu, care venea din sens opus. La momentul producerii accidentului, Sabin Vieru a părăsit locul faptei, nefiind testat imediat cu fiola de către colegii săi, în vederea determinării alcoolemiei. Directorul Dumitru Bunoiu a decedat la spital din cauza rănilor foarte grave. Alături de Bunoiu, în dreapta, se mai afla şi Dumitru Becheriu, care a supravieţuit, dar a rămas infirm. Potrivit rechizitoriului procurorilor gorjeni care l-au trimis în judecată, accidentul s-a produs din cauza stării de ebrietate în care se afla subofiţerul Sabin Vieru. În iulie 2008, la câteva luni după ce produsese accidentul de circulație, Sabin Vieru se pensiona, după ce se internase la psihiatrie tocmai pentru a putea fi declarat „inapt” pentru îndeplinirea meseriei de poliţist și bun de pensionat. În luna septembrie a acestui an, Vieru a susţinut examene pentru a deveni avocat, însă nu le-a promovat.

Ridicat de acasă în cătușe

Fostul subofiţer Sabin Vieru a fost ridicat de la domiciliul său în noaptea de joi spre vineri şi adus în Centrul de Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. În felul acesta a fost pusă în executare sentinţa penală definitivă dispusă de instanţa supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție București). Sabin Vieru va sta după gratii trei ani, iar magistraţii au mai dispus ca el să nu plătească despăgubiri către părţile vătămate, firma de asigurări fiind cea care va suporta plata unor daune către familia lui Dumitru Bunoiu și către Dumitru Becheriu. Sabin Vieru este primul poliţist din Gorj care execută o pedeapsă cu închisoarea pentru implicarea sa într-un accident rutier mortal. În prezent, şi alţi poliţişti din judeţ sunt anchetaţi sau chiar judecaţi pentru implicarea în evenimente rutiere, soldate inclusiv cu pierderi de vieţi omeneşti.

Oameni ai legii, anchetați sau judecați pentru decesul unor semeni  

Unul dintre cazurile strigătoare la cer este cel al agenților de poliție Bogdan-Eugen Papuzu și Constantin-Cosmin Militaru, care au fost trimiși în judecată în noiembrie 2012, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru săvârșirea infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, arestare nelegală şi cercetare abuzivă. Procesul celor doi se judecă la Tribunalul Caraș-Severin. Procesul a început în decembrie anul trecut, iar pe 1 octombrie anul acesta, cei doi polițiști au fost recitați ca martori, ei neprezentându-se în fața instanței de judecată. „(…) vor fi recitaţi şi inculpaţii Militaru Constantin Cosmin şi Papuzu Bogdan Eugen, şi la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, (…) se va efectua adresă către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, în atenţia comisarului şef, căruia i se va solicita să asigure prezenţa inculpaţilor în faţa instanţei, iar în cazul în care acesta nu respectă dispoziţiile instanţei, va fi sancţionat cu amendă (…) Pronunţată în şedinţa publică, azi, 1 octombrie 2013”, scrie pe site-ul Tribunalului Caraș-Severin. Următorul termen în proces este pe 22 octombrie. (http://www.gorj-domino.com/politistii-papuzu-si-militaru-au-fost-trimisi-in-judecata-pentru-omor-deosebit-de-grav).
Fostul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA), Mirel Păsărelu, la începutul anului 2012, a accidentat mortal un pieton și a părăsit locul accidentului. Păsărelu s-a predat abia a doua zi, această procedură fiind folosită de șoferii care se află sub influența băuturilor alcoolice. El le-a spus poliţiştilor că a văzut ştirea despre accident la televizor şi că este posibil ca el să fi fost implicat în acel eveniment. Fostul șef al DGA a fost arestat preventiv, dar nu a făcut arest preventiv. El a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Dosarul său este încă pe rolul Curții de Apel Craiova.

Categoria: Dezvăluiri

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad