Francezii caută medici, iar finlandezii și norvegienii – șoferi și ingineri, în Gorj

Mai multe firme din Finlanda și Norvegia au postat, prin Serviciul EURES, oferte de job-uri pentru care pot opta și gorjenii cunoscători ai limbii engleze. Se caută ingineri și un șofer de camion. În Franța au ocazia să lucreze cinci medici generaliști. Din păcate, rata șomajului a crescut.

Aproximativ 100 de gorjeni, plecați la muncă

Aproximativ 100 de gorjeni au obținut un contract de muncă prin Serviciul EURES. De exemplu, 50 persoane au fost admise pentru a desfășura o muncă sezonieră în Spania pentru cules de căpșuni, 28 de gorjeni au plecat la muncă în Danemarca, tot în domeniul sezonier agricultură, 8 femei au plecat la muncă în Finlanda, ele obținând contracte de muncă sezonieră în agricultură. De asemenea, persoane din județul Gorj au obținut un contract de muncă ca șlefuitori/pilitori în Republica Cehă.

Prin Serviciul EURES al Agenției Naționale al Forței de Muncă, anual, mii de români își găsesc un loc de muncă bine plătit în străinătate. Același lucru s-a întâmplat și în Gorj, zeci de femei și bărbați fiind acum angajați temporar în țări precum Danemarca, Spania sau Germania. Ieri, la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, patru șoferi de camion cunoscători ai limbii engleze vor câștiga 2.000 euro/lună, iar o altă firmă din Norvegia caută doi ingineri care pot câștiga până la 62.000 euro/an. Angajatorul caută un inginer de producție și cere studii superioare tehnice, 4-5 ani experiență în introducere de noi produse în fabricație și ca inginer de proces într-o companie de producție (de preferat în industria de automobile). În Franța, la Paris și în provincie, sunt disponibile cinci posturi de medic generalist în spitale publice și clinici private. Salariul anual poate ajunge la 68.000 de euro. „Rata șomajului  a crescut, ajungând la 8,1%. Trendul este crescător, dar firesc pentru această perioadă a anului. Avem, în prezent, 11.714 șomeri, dintre care 5.156 sunt femei. Disponibilizări pentru perioadă următoare avem la Uzina Mecanică Rovinari, unde vor fi concediați, începând cu 20 noiembrie, 61 de persoane. Alte disponibilizări nu mai sunt anunțate pentru perioada următoare”, a declarat Romeo Chiriac, șeful AJOFM Gorj.


Categoria: Dezvăluiri

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad