Frumusețea Târgu-Jiului de odinioară, reînviată pe străzile municipiului


O lume din alte vremuri a fost reînviată grație efortului și talentului minunaților elevi ai Centrului de Excelență Umană de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu. Târgujienii au fost încântați să vadă cu ochii lor cum se trăia în Târgu-Jiul anilor interbelici și au participat în număr mare, sâmbătă, la evenimentul „Călător prin Târgu-Jiul de odinioară”, care a avut loc în cadrul „Zilelor Turismului Gorjean!”, organizat de Consiliul Județean Gorj și alte instituții.

„Călător prin Târgu-Jiul de odinioară” este cea de-a doua „punere în scenă” a minunatului proiect al Elenei Roată, profesor la CNTV Târgu-Jiu și al elevilor Centrului de Excelență Umană, care au muncit mai bine de două luni de zile pentru ca evenimentul să iasă perfect. Elevii și profesorii care i-au coordonat, inspirat și ajutat au reușit să reînvie atmosfera din Târgu-Jiul perioadei interbelice: istoria predată astfel atrage, cu siguranță, admirația tinerilor, care vor dori să își cunoască originile. Ceasornicari, croitori, poeți, cavaleri și domnițe frumos înveșmântați s-au perindat pe centrul municipiului. Unii au dansat tango sau valsuri ademenitoare sub privirile trecătorilor, alții le-au arătat curioșilor cum se desfășura o zi din viața cetățenilor de atunci. Reușita evenimentului a încununat eforturile elevilor și profesorilor de la CNTV.


„(…) O istorie marcată de arta frumosului, a influenţelor bizantine întârziate. A romanţelor de pe străzile urbei. A eleganţei doamnelor, domnişoarelor şi domnilor. A cadenţei cavalerilor. A prestanței feminine. A dansului şi a bucuriei. A plimbărilor sub felinarele aprinse în miez de seară. A declarațiilor măgulitoare. A poveştilor nemuritoare transmise din glas în glas. A poeziei. A intrigii. Şi, nu în ultimul rând, a tot ceea ce a însemnat meşteşug şi negustorie. A ceasornicarilor, a croitorilor, a tipografilor. A satului românesc cu tradiţii şi obiceiuri. A autenticităţii!”, scria Ioana Ardereanu în paginile ziarului nostru, descriind perfect ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, la Târgu-Jiu.

Instituțiile de cultură și-au dat mâna pentru Târgu-Jiul de odinioară

La buna desfășurare a evenimentului au contribuit mai multe instituții de cultură din municipiu: Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu”, Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”, Teatrul „Elvira Godeanu” şi, nu în ultimul rând, Centrul de Excelenţă Umană al CNTV. „Cam de două luni lucrăm la acest proiect. Dacă în luna mai, de Zilele Oraşului, am oferit publicului imaginea caselor şi a locuitorilor de pe strada Tudor Vladimirescu, perioada interbelică, acum ne-am ocupat de interioarele lor. Am încercat să reconstituim atmosfera de odinioară. Împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu”, cu Ansamblul Artistic «Doina Gorjului», cu Teatrul «Elvira Godeanu» şi nu în ultimul rând, cu Centrul de Excelenţă Umană al CNTV (toţi copiii pe care îi vedeţi aici sunt membri ai acestui Centru), am reuşit pentru câteva momente să reconstituim acea atmosferă, frumoasă zicem noi, a unor vremuri de mult apuse. Interioarele au prezentat un salon interbelic, acolo unde doamnele din înalta societate îşi dădeau pasenţe, jucau adesea în timpul lor liber cărţi, apoi, în celălalt tablou, o sală de clasă, apoi o sală de bune maniere, o sală de cinema şi apoi atelierele: de tinichigerie, croitorie, papetărie, ceramică ş.a.m.d.”, a spus profesorul Elena Roată, inițiatoarea proiectului.  „Pentru a reconstitui atmosfera din Târgu-Jiul perioadei interbelice am pus la dispoziţie un întreg arsenal care să reproducă cât mai bine atmosfera din anii ’20-’30. De asemenea, am pus la dispoziţie şi materia primă pentru reconstituirea atelierele meşteşugăreşti. Este vorba de piese de mobilier, etnografie, ceramică, carte etc., care creează o relaţie specială într-un cadru inedit între piesa în sine de muzeu şi vizitatorul stradal. Piesa în sine are aceeaşi valoare, atât în cadrul unui muzeu, într-o sală de expoziţie, fie temporară, fie de bază, fie în cadrul unei expoziţii stradale. Este vorba de coborârea ofertei culturale a muzeului şi spre vizitatorul care poate nu ne-a călcat pragul niciodată”, a afirmat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.Categoria: Actualitate

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. popescu says:

    Superbi…felicitari organizatorilor!!!

    Thumb up 1 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad