Genii din întâmplare: 5 oameni deveniţi artişti în urma unor accidente cerebrale

Este greu să îţi imaginezi că o persoană, după ce a fost lovită de fulger sau după ce i-au fost extirpate părţi din creier, capătă abilităţi noi şi ajunge să fie pictor, compozitor sau sculptor renumit. Eh, bine, se poate întâmpla!

Se numeşte sindromul savantului şi este o afecţiune rară care se caracterizează prin faptul că cei care care suferă de el demonstrează abilităţi artistice sau matematice după ce suferă leziuni la nivelul capului. Doar 30 de persoane suferă de acest sindrom. Vă prezentăm în continuare 5 cazuri spectaculoase ale unor oameni deveniţi artiști renumiţi în urma unor accidente celebrale.

1. Tony Cicoria a devenit un pianist şi compozitor renumit după ce a fost lovit de fulger

În 1994, Tony Cicoria, chirurg ortoped şi şef al medicinei la Spitalul Memorial Chenango, din Norwich, New York, este lovit de fulger. Abia terminase de vorbit la un telefon public şi, spre norocul lui, persoana care aştepta să îl folosească era asistent medical. A petrecut câteva săptămâni în spital cu arsuri severe pe întreg corpul, suferind de pierderi de memorie. După o perioadă de convalescenţă, arsurile i-au trecut, memoria nu i-a mai jucat feste şi totul părea să revină la normal. După accident, Tony şi-a dat seama că TREBUIE să asculte muzică de pian. Nu fusese până atunci interesat în niciun fel de muzică, dar, brusc, simţea o nevoie necontrolată să asculte şi să cânte la pian. Aşa că şi-a cumpărat unul şi a învăţat singur să cânte. Foarte curând, a compus şi primele partituri. A debutat în 2007 cu prima sa compoziţie pentru pian. Este acum un renumit compozitor şi interpret.

2. Jon Sarkin a devenit pictor după ce porţiuni din emisfera stângă a creierului i-au fost extirpate

În 1988, la vârsta de 35 de ani, Jon Sarkin află că suferă de tinitus, o afecţiune ce constă în perceperea anormală a unor zgomote în ureche. Un an mai târziu, decide să se opereze, însă intervenţia s-a complicat. O hemorargie cerebrală şi un atac vascular au obligat medicii să îi extirpeze jumătate din emisfera stângă a creierului pentru a-l salva. După operaţie, Jon nu mai putea auzi cu o ureche. Avea, de asemenea, tulburări de vedere şi de echilibru. Mai suferea și de o nevoie acută de a desena. Orice. Numai să o poată face. Câteva săptămâni mai târziu, Jon şi-a recăpătat auzul complet, iar opt luni mai târziu a putut merge din nou. Dorinţa de a desena i-a rămas la fel de acută. Şi asta a făcut. Astăzi, la 24 de ani de la accident, Jon Sarkin este un artist renumit. Lucrările sale sunt expuse în galerii din întreaga lume şi se vând la preţul de 10.000 de dolari bucata.

3. Derek Amato a devenit pianist după ce s-a lovit violent la cap

Pe când avea 39 de ani, Derek Amato şi-a rugat un prieten să-i arunce o minge pentru a o prinde din zbor. Aflat pe marginea unei piscine, Derek a alunecat şi s-a lovit la cap de scurgerea piscinei. Suferise un traumativ cranian grav şi prietenii l-au transportat de urgenţă la spital. După accident, aflat în vizită la unul din prietenii săi, Derek s-a aşezat la pian şi a început să cânte. Nu se mai atinsese până în acel moment niciodată de un instrument muzical, însă, în momentul în care a atins clapele a ştiut să cânte. Astăzi, Derek este unul din cei mai cunoscuţi şi virtuozi pianişti.

4. Tommy McHugh a devenit pictor după ce a suferit o hemorargie cerebrală

Până la vârsta de 51 de ani, Tommy McHugh nu făcuse nimic deosebit cu viaţa sa. Era un muncitor în construcţii, bătăuş şi dependent de droguri. După o răfuială într-un bar, Tommy suferă o hemorargie cerebrală în urma căreia aproape că îşi pierde viaţa. A stat în comă două săptămâni, iar când s-a trezit, efectul secundar a fost unul cu totul neobişnuit. Tommy McHugh simţea o dorinţă intensă de a crea. Aşa că a început să scrie poezii, să picteze pereţii casei şi să modeleze toate obiectele care îi ieşeau în cale. Neputându-şi explica aceste porniri, bărbatul a scris mai multor medici rugându-i să îl consulte. Potrivit unui neurolog care i-a studiat cazul, hemoragia cerebrală i-a inundat cu sânge lobul frontal, cel responsabil cu creativitatea. Tommy McHugh a decedat în 2012.

5. Alonzo Clemons a devenit sculptor după o căzătură

Pe când era copil, Alonzo Clemons a suferit o leziune craniană care i-a cauzat o dizabilitate de învăţare permanentă. A rămas, în urma căzăturii, cu un coeficient de inteligență de 40, fiind incapabil să se exprime sau să mănânce singur. A căpătat însă o abilitate extraordinară: este capabil să reproducă, prin sculptură, orice animal. Are nevoie doar de câteva secunde pentru a studia fotografia unui animal şi apoi, cu sclipire de geniu, poate reproduce tridimensional animale pe care, de fel, nu le-a văzut niciodată. Astăzi, el este considerat unul dintre cei mai talentaţi sculptori americani, fiind recunoscut în special pentru sculpturile înfăţişând animale, cum ar fi cai, antilope şi tauri. Chiar dacă nu poate face acţiuni fireşti, creativitatea mâinilor lui pare desăvârşită şi inepuizabilă.

www.yuppy.ro

Categoria: Mistere

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad