Gorjenii habar n-au că pot dona celule stem! Nu știu cum pot salva vieți!


Și gorjenii pot deveni salvatorii vieții unor semeni dacă sunt de acord să doneze celule stem. Registrul donatorilor onorifici de celule stem, înfiinţat în urma campaniei Ştirilor ProTv „Avem viaţă în sânge”, este funcţional din luna iunie. Din păcate, donatorii de sânge din Gorj nu au habar că pot dona și celule stem. Proasta informare și neimplicarea autorităților își spune și de această dată cuvântul.

 

Puteți afla informații suplimentare la Tel verde: 0800 – 88 STEM (7836) doar din reţeaua Romtelecom și pe site-ul http://www.registru-celule-stem.ro/

Celulele stem reprezintă celulele care stau la baza formării tuturor țesuturilor și organelor. Acestea sunt prezente în organism atât în perioada intrauterină și după naștere, cât și la reînnoirea periodică sau la vindecarea țesuturilor și organelor după diverse boli/traumatisme. Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provenind dintr-o singură categorie de celule: celula stem. Din luna iunie a acestui an a devenit funcțional Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. Misiunea acestei instituții este de a de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiți. Potrivit unui comunicat de presă al Registrului, din iunie, una dintre activităţile de bază o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice și în același timp cu pacienții
care au nevoie de un transplant. În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem
hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Orice român sănătos poate deveni donator voluntar de celule stem și poate salva viața unui semen pe care nici nu îl cunoaște sau pe cea a unui apropiat.

Un singur gorjean s-a arătat interesat

Din păcate, la nivelul județului Gorj, deși numărul persoanelor care vin să doneze lunar sânge la Centrul de Transfuzii Sangvine Gorj este destul de mare, donatorii habar nu au că pot dona și celule stem. „Ce sunt alea? Parcă se recoltau doar la nou-născuți. Nu știam, nu mi-a zis nimeni. O să mă interesez”, a spus Mirela Popa din Târgu-Jiu. De când la nivel național a început să se vorbească despre înființarea Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem, o singură persoană s-a arătat interesată: „Din păcate, ne-mediatizarea corespunzătoare cred că își spune efectul. Nu am avut decât un singur domn care a întrebat cum este cu recoltarea celulelor stem și i-am spus că aici la Gorj nu se poate face, dar că noi îi trimitem pe doritori la Craiova. Din păcate, nu știu ce o fi făcut. La noi nu a mai venit. S-o fi dus la Craiova. Aici, la Centrul de Transfuzii nu putem recolta sânge pentru analizele necesare recoltării celulelor stem. Cred că ar trebui să fie făcută mai multă publicitate, mai multă informare pe această temă. Este și problema că noi nu putem recolta pentru că nu avem aparatura necesară”, a spus doctorul Maria Cazan, directoarea Centrului de Transfuzii Sangvine Gorj. Persoanele sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

O șansă la viață

Copiii și adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, au şansa, cu ajutorul Registrului, de a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii. În plus, nu mai sunt obligaţi să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, aşa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul
din centrele de transplant din țară. Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Asociația Salvatorilor Voluntari în Situații de Urgență a organizat la București, în perioada 27 iulie – 03 august o serie de evenimente în cadrul campaniei de comunicare „Donează o șansă la viață!” pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice. Până în prezent, un număr de 5 vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti. Poate astfel de campanii vor fi organizate și în județele din Oltenia. Cei interesați se pot adresa Centrului donatorilor de celule stem hematopoietice din CTS Craiova la numerele de telefon 0351.432.059 și 0351.432. 060.


Categoria: Actualitate

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad