Gorjul, pe primul loc la Definitivat

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a afișat ieri primele rezultate ale examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2013. Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă, 6.651 de candidaţi au finalizat această probă şi 3.181 (47,83%) au promovat. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj  – 76,47 -, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin – 29,33. Dintre candidaţii care au reuşit să promoveze examenul la nivelul țării, 32 au obţinut note de 10, iar alţi 174, note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note obţinute însă, 1.826, au fost între 8 şi 8,49.

Anul acesta, județul Gorj are cel mai mare procent de promovare a examenului de definitivare în învățământul  preuniversitar. Potrivit datelor furnizate de către Ministerul Educației, 76,47% dintre cadrele didactice care au susținut Definitivatul în sesiunea 2013, au reușit să obțină o notă de trecere.

Două note de zece

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj, din cei 102 profesori prezenți în sala de examen, 78 au reușit să obțină o notă de trecere, doi dintre aceștia au fost notați cu punctaj maxim, în timp ce un singur dascăl a luat o notă sub cinci. ,,Suntem foarte mulțumiți de punctajul obținut anul acesta de către cadrele didactice gorjene. Ne justificăm rezultatul bun prin faptul că am făcut cursuri de pregătire cu profesorii, iar o bună parte dintre subiecte au fost parcurse înainte de examen. La nivelul județului Gorj, doi profesori au luat nota zece, 78 au luat o notă de trecere și unul singur a luat o notă sub cinci”, a spus Georgeta Popescu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Gorj.
Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Candidaţii prezenţi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie – iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. În urma acesteia, din cei 8.567 de candidaţi înscrişi la nivelul țării, au reuşit să se califice pentru a doua probă (scrisă), susținută în data de 18 iulie, 7.889 de candidaţi.
Pentru sesiunea din acest an, MEN a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să fie 8, nu 7. O altă noutate adoptată a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră.
Între 23 şi 24 iulie, candidaţii vor putea depune contestaţii la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în intervalul 25 – 26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad