Grup de infractori specializați în clonare de carduri, destructurat

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinţi, au efectuat 38 de percheziţii domiciliare pe raza a 17 judeţe, la imobilele membrilor unei grupări infracţionale specializate în fraude informatice. În activităţi au fost angrenaţi şi poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Braşov, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Piteşti, Timişoara şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, Dâmboviţa, Olt, Vaslui, Buzău, Arad, Ilfov, Vâlcea, Călăraşi şi Caraş-Severin.

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 13 suspecţi, care, în perioada 2009-2013, împreună cu alte persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiunii informatice prin metoda phishing. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase medii de stocare ale datelor informatice, care urmează a fi expertizate. Grupul infracţional era structurat pe mai multe paliere, în funcţie de rolul deţinut. Astfel, „liderul” grupării, împreună cu alte două persoane, obţineau date de identificare ale unor cărţi de credit, date ce permit accesul şi efectuarea de tranzacţii on-line sau electronice.

Prejudiciul a fost estimat, până în acest moment, la 2.500.000 de dolari

Datele erau obţinute prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice, activitate ce poate fi efectuată fie prin intermediul unor programe informatice, fie în interiorul unei reţele de sisteme informatice „psihing”. „Alţi cinci membri ai grupării, împreună cu alte persoane, aveau rolul de a cumpăra datele de cărţi de credit de la «liderul» grupării şi de la o altă suspectă, obţinute ilegal, pe care ulterior le comercializau la un preţ mai mare decât cel de achiziţie. O altă parte dintre membrii grupării falsificau instrumentele de plată electronică. Acestea erau folosite personal de către suspecţi, prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice (ATM-uri, cumpărături on-line) sau erau încredinţate altor persoane în vederea folosirii lor. Ultimul palier al grupării infracţionale era reprezentat de persoanele care, în schimbul unor sume modice, foloseau instrumentele de plată electronică falsificate, obţinute de la persoanele care le contrafăceau. Sumele sau bunurile obţinute erau remise celorlalţi membri ai grupării. Membrii grupului acţionau de pe raza municipiului Drobeta-Turnu Severin, unde îşi au domiciliul principalii lideri ai grupării, precum şi din alte oraşe din România. Activitatea infracţională a grupării ar fi vizat peste 24 de ţări”, scrie într-un comunicat al IGPR. Prin activitatea infracţională, ar fi fost compromise peste 50.000 de date de cărţi de credit.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I. şi D.I.P.I.. În cauză s-a cooperat cu United State – Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti.

Categoria: Eveniment

Tags: ,

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. titi says:

    La tzuhaus cu hoții,criminalii ,smenarii,tâlharii etc.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. catalin says:

    fratii balanescu de ce nu se duc la puscarie?????

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad