„Gulerele albe” din CEO vor trece la şubă

Personalul tehnic, economic şi de alte specialităţi (TESA) din Complexul Energetic Oltenia este supradimensionat. Nu o spun eu, ci o demonstrează reorganizarea companiei, care se apropie de final, în această privinţă. Că eficientizarea companiei energetice a inclus tăieri de salarii la personalul administrativ şi acum o redistribuire a acestuia şi trimiterea unei părţi, care nu prea are obiectul muncii prin birouri, în producţie, e un lucru bun, care poate avea ca efect diminuarea numărului de disponibilizări care se anunţă pentru anul viitor. Sau cel puţin aşa ar fi logic.
Cifrele de acum în privinţa personalului TESA confirmă că timp de câțiva ani, în fostele complexuri energetice şi compania minieră, şmecherii, pilele pe linie politică, rubedenii sau „şpagasinii” au fost angajaţi numai la birouri. Ştiu şi că unii directoraşi din linia a doua au făcut averi colosale din minerit. Strămutările sau alte şmenuri făcute publice de către presă pălesc în faţa unor afaceri care i-au făcut pe unii milionari în euro. Şi nu spun poveşti. Cu siguranţă că niciunul dintre aceştia nu va ajunge în cizme, pentru că ei sunt cei care vor face selecţia. Declaraţiile din ultimele zile m-au convins că până la urmă, la nivelul CEO, birourile vor fi uşurate cu câteva sute de persoane, aşa cum se anunţase iniţial. La un moment dat am avut mari îndoieli în privinţa numărului final de „gulere albe”  care vor ajunge la şaibă, însă, deocamdată, şefii companiei se menţin pe poziţii.
Cu siguranţă că aceia care-şi vor pierde locul călduţ din birouri vor da în judecată complexul, doar au fost învăţaţi atâţia ani cu sporuri şi privilegii de-a dreptul obraznice, însă de data asta nu vor avea câştig de cauză pentru simplul fapt că li se va oferi un alt post.
Viabilitatea economică a CEO şi păstrarea locurilor de muncă depind de abilitatea administraţiei de reducere a cheltuielilor, aici fiind incluse şi cele cu personalul TESA. Dacă efectul acestor măsuri va fi un număr mai redus de disponibilizări în 2014 decât cel prefigurat, atunci orice încordare a celor afectaţi acum nu trebuie luată în calcul. Până la urmă, chiar unul dintre directorii companiei recunoştea, în urmă cu puţin timp, că există „prea mult balast”, referindu-se tot la personalul administrativ care nu-şi justifică activitatea.

Categoria: Editorial

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad