Horoscop mitologic: Zeul grec al zodiei tale (I)

Fiecare zodie este guvernată de o planetă; aşa cum ştiţi, astrele cereşti au fost botezate după numele marilor zeităţi din panteonul roman. Însă întemeietorii Cetăţii Eterne aveau origini elene, prin urmare şi mitologia lor este orginară din legendele marelui Olimp. După căderea Troiei, vărul regelui Priam, tânărul Enea, sub îndrumarea zeilor, a strâns o ceată de oameni loiali şi a fugit spre Italia actuală. Mai târziu, o descendentă a sa, Rhea Silvia, avea să devină mama gemenilor Remus şi Romulus.

BERBEC Planetă: Marte Zeitate: Ares

Nativii în Berbec sunt temerari şi nu le lipseşte curajul. Acţionează impulsiv şi pot fi uneori foarte agresivi. Viaţa este o competiţie pentru ei şi de cele mai multe ori, excelează în domeniile în care activează. Ei sunt guvernaţi de Ares, zeul grec al războiului sângeros şi nedrept. El este unul dintre12 olimpieni slăviţi în toată Grecia. Cu toate acestea, atât oamenii, cât şi zeii se temeau de el şi de caracterul său impulsiv. Ares este fiul lui Zeus din căsătoria cu Hera, iar regele zeilor era foarte mândru de copleşitoarea forţă vitală a fiului său. La fel ca Berbecii, zeul războiului are o fire impetuoasă, însă îşi planifică fiecare mişcare cu foarte multă minuţiozitate. Din caracterul său, Berbecii au împrumutat rezistența psihică şi inteligenţa ascuţită. Sunt foarte impulsivi uneori, însă atunci când ajung în situaţii extreme, te vor surprinde cu sângele lor rece. Au tendinţa să fie maliţioşi atunci când se simt încolţiţi, iar arma lor preferată este sarcasmul.

TAUR Planetă: Venus Zeitate: Afrodita

În mitologia greacă, Afrodita este zeiţa dragostei, a frumuseţei, a plăcerii şi a fertilităţii. Ea este fiica Cerului, născută din spuma mării. Atunci când Cronos şi-a ucis tatăl, el i-a tăiat organele genitale şi i le-a aruncat în mare. Din acel loc s-a întrupat ea, zeiţa fără cusur fizic. De teamă că perfecţiunea ei va duce la un război între zei pentru mâna sa, Zeus i-a hărăzit-o de soaţă lui Hefaistos, meşterul fierar al olimpienilor. Cu toate acestea, Afrodita a avut numeroşi iubiţi, atât de origine divină, cât şi pământeană. Din legătura sa amoroasă cu Ares s-a născut Eros, cunoscut la romani sub numele de Cupidon. Taurii au împrumutat de la Afrodita dragostea pentru frumos, precum şi înfăţişarea plăcută. Apariţia lor fizică este întotdeauna pusă la punct şi ştiu cât de mult contează primele impresii. Spre deosebire de patroana lor, atunci când se îndrăgostesc, au obiceiul să rămână fideli.

GEMENI Planetă: Mercur Zeitate: Hermes

Deşi este considerat un zeu de factură secundară, Hermes era patron peste cele mai multe aspecte sociale din viaţa grecilor antici. El este fiul lui Zeus, conceput cu una dintre Pleiadele care o însoţeau pe Artemis. Hermes asigura comunicarea dintre lumea oamenilor şi locuitorii muntelui Olimp. De asemenea, în sarcina sa cădea transmiterea mesajelor divine. El patrona călătorii pe apă sau uscat, oratorii, hoţii, literatura şi sporturile, invenţiile şi comerţul. Are un simţ al umorului foarte bine dezvoltat, iar în izvoarele antice sunt descries adesea festele pe care le juca fie zeilor, fie oamenilor. Pentru o scurtă perioadă de timp, a fost iubitul Afroditei, iar din uniunea lor a rezultat Hermafroditul, fiinţă care este bărbat şi femeie în acelaşi timp. Nativii în Gemeni au abilităţi de comunicare dezvoltate, asemenea zeului care îi patronează. Sunt foarte pricepuţi în arta negocierii şi îşi fac prieteni cu uşurinţă datorită naturii lor deschise, vesele şi sociabile. Pe de cealaltă parte, atunci când se simt nedreptăţiţi, se pot răzbuna crunt.

RAC Astru: Luna Zeitate: Selene

Zeiţa lunii este cunoscută pentru numeroasele sale idile. Unii istorici sunt de părere că leul nemean, a cărui blană o purta Hercule, este rezultatul iubirii dintre Selene şi Zeus. Asemenea zeiţei, Racii sunt mânaţi de puternice impulsuri romantice. Atunci când se îndrăgostesc, îşi pierd capul cu desăvârşire. Sunt foarte posesivi în dragoste şi pot da dovadă de un egoism feroce, aşa cum a făcut-o Selene atunci când s-a amorezat de Endymion. Ea l-a sedus pe acesta pe când dormea şi l-a rugat pe Zeus să-l păstreze mereu în această stare, dar să nu îmbătrânească niciodată. Selene îşi vizita iubitul în fiecare seară, iar din legătura lor s-au născut, potrivit legendelor, 50 de fiice.

LEU Astru: Soare Zeitate: Helios

Zeului Soarelui era identificat uneori cu Apollo, aşa cum zeiţa Lunii era identificată cu Artemis. Însă cei doi sunt zeităţi diferite. În timp ce Helios aparţine primei generaţii de zei, Titanii, Apollo apare mult mai târziu, ca fiu al lui Zeus. El este ilustrat ca un tânăr puternic, de o frumuseţe fizică inegalabilă. Călătoria sa de-a lungul boltei cereşti îi oferă puteri omnisciente. Nimic nu îi poate scăpa vigilenţei lui Helios. Nativii în Leu au în comun cu patronul lor înfăţişarea plăcută, dar şi darul de a lumina vieţile celor pe care îi iubesc. Sunt foarte încăpăţânaţi, însă trăsătura lor definitorie este orgoliul, caracteristică pe care o are şi Helios. Ulise şi oamenii săi au fost aruncaţi de furia lui Poseidon pe o insulă patronată de zeul Soare, acolo unde păşteau cirezile sale sacre de boi. Înfometat, echipajul a sacrificat câteva animale pe care le-a consumat. Helios s-a înfuriat şi nu a ţinut cont de faptul că oamenii nu ar fi avut altă soluţie decât să moară de foame. El i-a cerut lui Zeus să îi răzbune cireada. În caz contrar, Soarele nu va mai răsări până când nu i se va face dreptate. Neavând de ales, Zeus a trimis un fulger care a distrus corabia, iar oamenii care îl însoțeau pe Ulise au murit înecaţi.

www.ziare.com

Categoria: Puls

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad