Horoscopul geto-dac: 7 zeităţi protectoare (I)

Istoria geto-dacilor este una dintre pietrele de temelie pentru cunoaşterea istoriei noastre. Forţa lor spirituală şi originalitatea erau recunoscute pe întreg continentul european. Ei erau împărţiţi în trei mari clase: tarabostes – preoții, pileati – cei cu căciuli de lână şi comati – pletoșii. Preoţii lor erau împărţiţi la rând în trei categorii: kapnobatai – cei ce umblă prin nori şi cunosc tainele zeilor, polistai – întemeietorii de oraşe, învăţaţii şi ktistai – întemeietorii de neam.

Izvoarele istorice despre acest popor sunt destul de sărace pentru că cele mai multe informaţii erau transmise prin viu grai, însă din dovezile numismatice şi arheologice care au rămas în urma lor, se crede că dacii aveau câte un zeu protector pentru fiecare zi a săptămânii. Astfel, fiecare om care se năştea pe pământurile lor avea destinul guvernat de divinitate anume aleasă în funcţie de ziua din săptămână în care se născuse.

LUNI – ZEUL PROTECTOR: ZAMOLXIS

Potrivit legendelor, Zalmoxis a trăit întâi ca sclav al lui Pythagoras. Numele său provine de la cuvântul trac „zalmos”, care înseamnă piele. El a fost numit astfel pentru că imediat după naştere, a fost înfăşat într-o piele de urs. Zalmoxis a devenit om liber, apoi mare preot şi în cele din urmă, după moarte, a ajuns să fie divinizat ca zeu suprem al dacilor. Venerarea zeului avea loc în mijlocul naturii sau în temple, iar metoda de comunicare era sângeroasă. La fiecare 5 ani, oamenii alegeau un sol care să le transmită mesajul către Zalmoxis. Trebuia să fie cel mai curajos şi mai vajnic dintre flăcăii liberi ai comunităţi. Nu trimiteau niciodată un sclav. Tânărul ales era aruncat de la înălţime pe un pat de suliţi. Dacă murea imediat, ei considerau că zeul le-a primit mesajul şi le va îndeplini dorinţele. Dacă bărbatul supravieţuia, atunci era considerat nedemn pentru misiunea sfântă. Femeile jucau un rol extrem de important în acest ritual. Cea mai iubită dintre soţiile bărbatului sacrificat trebuia să îl urmeze în călătoria sa. Cele care rămâneau, dacă nu erau adjudecate de un alt membru al comunităţii sau dacă nu se aruncau în rugul funerar al soţului, erau ponegrite şi alungate din sânul societăţii. Oamenii născuţi în această zi se simt foarte legaţi de natură şi pot ajunge mari oameni de ştiinţă. O parte dintre ei au înclinaţii artistice de mare valoare şi îşi pot aduce aportul la îmbogăţirea patrimoniului cultural al comunităţii în care trăiesc. Sunt cu siguranţă conducătorii din acest zodiac. Au un curaj extraordinar şi posedă calitatea de a mobiliza mase mari de oameni. Ştiu să îşi atragă simpatia celorlalţi, însă pot fi cruzi şi neiertători dacă li s-a comis o nedreptate. Posedă multă imaginaţie şi au numeroase idei originale. De regulă, ei sunt oamenii care se fac remarcaţi atât pe plan profesional, cât şi în societate.

MARŢI – ZEUL PROTECTOR: ARES

Deşi este nume de sorginte helenă, un zeu Ares este întâlnit şi în panteonul dac. Diferenţa este că, în timp ce la vechii greci Ares patrona războiul crud, sângeros şi nedrept, la daci el guverna războiul drept şi bogăţia ogoarelor. El era, alături de Zalmoxis, singurul zeu căruia i se aduceau jertfe. Cei care au venit pe lume în zi sunt protejaţi şi de planeta Marte. Drept urmare, sunt temerari şi au mult avânt. Muncesc întotdeauna cu tragere de inimă şi au mult spor. Oamenii sunt atraşi de ei şi de farmecul lor natural. De cele mai multe ori, ei aleg meserii ca avocaţi, chirurgi sau o carieră militară. Sunt temperamentali şi se aprind foarte repede. Acţionează sub impulsul momentului şi uneori regretă deciziile luate la nervi. Le place să le facă surprize celor dragi, dar deseori nu îşi arată afecţiunea la adevărata intensitate. Cea mai pregnantă trăsătură a lor de caracter este autoritatea.

MIERCURI – ZEUL PROTECTOR: GEBELEIZIS

Gebeleizis era considerat patronul cerului. El putea trimite ploile necesare pentru culturi, însă atunci când era mâniat şi oamenii nu îi acordau cinstea cuvenită, putea trimite inundaţii şi vânturi care să smulgă plantele din rădăcină. Atunci când zeul îşi revărsa furia, oamenii trăgeau cu arcul spre nori pentru a domoli dezlănţuirea naturii. Acest gest nu era considerat o lipsă de respect faţă de Gebeleizis, ci pornea mai degrabă dintr-o teamă superstiţioasă. Persoanele născute în zilele de miercuri se adaptează foarte uşor situaţiilor neprevăzute. Sunt comunicativi şi foarte sociabili, cu o putere mare de convingere. Atunci când sunt implicaţi într-un conflict, îşi impun convingerile cu multă tărie, dar ştiu să fie diplomaţi atunci când situaţia o cere. Cei mai mulţi dintre ei se îndreaptă către cariere de diplomaţi, filozofi, profesori sau în vânzări.

www.ziare.com

Categoria: Puls

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad