Horoscopul geto-dac: 7 zeităţi protectoare (II)

Istoria geto-dacilor este una dintre pietrele de temelie pentru cunoaşterea istoriei noastre. Forţa lor spirituală şi originalitatea erau recunoscute pe întreg continentul european. Ei erau împărţiţi în trei mari clase: tarabostes – preoții, pileati – cei cu căciuli de lână şi comati – pletoșii. Preoţii lor erau împărţiţi la rând în trei categorii: kapnobatai – cei ce umblă prin nori şi cunosc tainele zeilor, polistai – întemeietorii de oraşe, învăţaţii şi ktistai – întemeietorii de neam.

JOI ZEUL PROTECTOR: BENDIS

Istoricii au asemănat-o pe Bendis cu zeiţa romană Diana, patroana vânătorii, şi cu Hecate, zeiţa vrăjitoare. În cultura dacilor, ea era cea care guverna dragostea şi fertilitatea. Avea în stăpânire lună şi puterea mistică a farmecelor. Bendis era considerată zeița-mamă. Numereoase reprezentări ale sale au fost descoperite la Cucuteni, unde apare cu sâni opulenţi. Cel mai probabil, femeile erau cele care slujeau în cultul lui Bendis. Cei care s-au născut în zilele de joi sunt cumpătaţi şi diplomaţi din fire. Nu fac niciodată excese şi ştiu să-şi ţină temperamentul sub control. Au personalităţi plăcute şi cei din jur sunt atraşi de carisma lor. Vor ajunge foarte greu în poziţii de conducere, dar atunci când o vor face, va fi exclusiv datorită meritelor lor. Sunt foarte sinceri, toleranţi şi au foarte mult bun simţ. De cele mai multe ori, aleg carieră în justiţie, medicină sau religie.

VINERI ZEUL PROTECTOR: DABATOPEIOS

Acesta era considerat zeul meşteşugar. Adeseori este asemănat cu Hefaistos/Vulcan, zeul fierar din cultura greacă, respectiv romană. Asocierea este însă eronată. Dacii nu puneau prea mult accent pe făurirea obiectelor din metal. Ei au ridicat o cultură a lemnului. Vulnerabilitatea materialului în fața timpului a dus la distrugerea multor vestigii care ar fi făcut lumină asupra istoriei acestui neam. Oamenii patronaţi de Dabatopeios sunt iscusiţi în lucrul cu mâna. Au multă imaginaţie, sunt creativi şi au înclinaţie către natură. Sunt înzestraţi cu multă dragoste faţă de semenii lor şi sunt generoşi din fire. Atât de generoşi încât unii pot profita de bunătatea lor. Iartă mai uşor decât trebuie şi nu ţin niciodată ranchiună. Sunt veseli, muncitori şi deosebit de oneşti. Au o alură modestă, însă nu sunt lipsiţi de farmec. Apariţiile lor sunt elegante tocmai prin simplitate şi sunt foarte atenţi la imaginea lor.

SÂMBĂTĂ  ZEUL PROTECTOR: DERZELAS

Corespondentul grec al acestui zeu este fiul lui Zeus, eroul oamenilor, Hercule. El patronează vigoarea fizică şi sănătatea. Cultul său era răspândit îndeosebi în Dobrogea. Cele mai multe vestigii care fac referire la Derzelas au fost descoperite la Histria, Varna, dar şi la Limanu, în judeţul Constanța. Cei pe care îi patronează sunt oameni singuratici, cărora le place liniştea. Oamenii prea expansivi sau prea curioşi îi irită. Nu sunt arţăgoşi, dar ţin foarte mult la spaţiul personal şi se pot manifesta foarte neplăcut atunci când cineva încearcă să-l încalce. Îşi aleg foarte bine prietenii însă vor avea foarte puţini de-a lungul vieţii. Pentru ei este foarte importantă încrederea şi o acordă cu greu. Sunt înclinaţi către ştiinţele exacte, pe care vor căuta mereu să le revoluţioneze. Au o imaginaţie bogată şi o minte activă, dornici mereu să înveţe şi să acumuleze informaţii noi. Au o putere de muncă extraordinară şi nu acceptă nimic din ce nu a fost dobândit prin forţele lor.

DUMINICĂ ZEUL PROTECTOR: CAVALERUL TRAC

Grecii îl numeau Heros, iar la romani apare sub numele de Heron. Cultul lui era întâlnit atât la geto-daci, cât şi la tracii care locuiau la sud de Dunăre. Cavalerul trac avea în stăpânire câmpurile, ogoarele, pădurile şi animalele sălbatice. De asemenea era o figură domestică pentru că patrona asupra casei şi familiei. În cele mai multe reprezentări, el apare în scene de vânătoare. Este veşnic tânăr şi are o statură impunătoare. Una dintre cele mai interesante imagini cu Cavalerul trac îl arată pe acesta pe un cal, iar alături este reprezentat un copac pe care este încolăcit un şarpe. Unii istorici sunt de părere că această idee a fost împrumutată de creştinism pentru a-l reprezenta pe Sfântul Gheorghe. El guvernează destinul oamenilor născuţi în zile de duminică. Aceştia au personalităţi puternice şi sunt meniţi pentru a conduce. Posedă o inteligenţă ieşită din comun, cu mult peste medie. Sunt foarte ambiţioşi fără a se lăsa măcinaţi însă de orgoliu. Nu acceptă să le fie călcată în picioare mândria şi se pot răzbuna atunci când simt că li s-a făcut o nedreptate. Nu lovesc niciodată mişeleşte, ci luptă corect.

www.ziare.com

Categoria: Puls

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad