Iar începe școala… cu probleme

Mai sunt câteva zile până la începerea noului an școlar. Ca în ultimii ani, nici de data aceasta autoritățile nu au reușit să rezolve problemele obișnuite ale sistemului pur românesc: elevii vor învăța în câteva unități în care lucrările de reabilitare nu s-au finalizat, sunt școli și grădinițe care nu au fost autorizate sanitar din diverse cauze, cele mai comune fiind lipsa apei curente (deși suntem în 2013!) și grupuri sanitare necorespunzătoare… Budele din fundul curții nu cred că vor dispărea nici în următorii cinci ani! De 24 de ani, primarii care au tot condus localitățile județului nostru s-au „luptat” să bage o conductă de apă, astfel încât apa curentă să nu mai fie o problemă. Degeaba au luptat… rezultatul este că și acum există sate întregi fără apă curentă și cu bude în fundul curții. Sute de elevi încep școala în condiții nepotrivite, deși ei și părinții lor au sperat că nu se va mai întâmpla la fel ca-n anii trecuți. Degeaba! An de an apar aceleași probleme; noi, jurnaliștii, scriem despre aceleași lucruri: zeci de unități școlare nepăzite, neautorizate sanitar, lucrări nefinalizate la timp ș.a.m.d.. Vina este a autorităților care, parcă, nu se mai învață minte și nu se grăbesc să ia măsuri. Edilii locali uită să pună pe primul loc sănătatea elevilor, condițiile în care ei, viitorul patriei, vor învăța carte; a spun că nu au bani, ba că sunt întârziați de birocrație. Nici problema învățământului simultan nu a fost rezolvată, de microbuzele școlare nici nu mai amintesc.
De ce, domnule inspector școlar general Ișfan, sute de elevi, în majoritate din mediul rural, vor începe şcoala în unităţi insalubre, cu grupuri sanitare învechite sau fără apă curentă? De ce, în fiecare an, zeci de şcoli funcţionează fără autorizaţii sanitare, în lipsa unor măsuri din partea autorităţilor? Deși anii trec, condițiile din multe unități școlare, mai ales din cele de la țară, rămân neschimbate. Responsabilitatea pentru lipsa condiţiilor din şcoli şi grădiniţe revine primăriilor, dar edilii se plâng mereu că nu au fonduri. Concluzia tristă este că sunt puţine şanse ca problema unităţilor fără autorizaţie sanitară să fie rezolvată fie şi până la finele anului școlar. Prea curând nu vom scăpa de școlile cu probleme…Un an școlar plin de rezultate bune vă doresc, dragi elevi!
La final nu pot să nu amintesc de excelenta inițiativă a doamnelor profesoare Elena Roată și Elena Velțan, coordonatoarele Centrului de Excelență Tudor Vladimirescu, care vor organiza sâmbătă, la orele 17,00, în centrul municipiului Târgu-Jiu, evenimentul cultural „Călător prin Târgu-Jiul de odinioară – reconstituirea atmosferei patriarhale de la începutul secolului XX”. Sunt sigură ca va fi un eveniment impecabil pus în scenă. Elevii și cele două DOAMNE merită toată aprecierea și laudele noastre pentru munca depusă și dăruirea de care dau dovadă. Prin ceea ce fac dumnealor, ne aduc aminte tuturor de trecutul urbei, de istoria și de obiceiurile de care nu trebuie să uităm. Avem atât de multe lucruri pentru care trebuie să fim recunoscători!

Categoria: Editorial

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad