Iată concluzia discuţiilor lui Condescu cu Ponta: FNME va conlucra cu specialiştii în energie ai USL

Schimbare radicală de atitudine la vârful Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME): o comisie formată din liderii de sindicat ai minerilor va lucra cu specialiştii USL în energie în vederea elaborării unor programe care vor fi prezentate FMI şi Băncii Mondiale.
Deşi unii lideri care fac parte din Colegiul Director al FNME s-au arătat încântaţi de noile planuri de viitor, alţii au spus că de fapt această repoziţionare faţă de USL este o stratagemă a lui Condescu pentru a lăsa impresia că au început să i se deschidă din nou uşile.
Despre cei care s-au dezis oarecum de FNME şi de Condescu în ultimele săptămâni, nici nu s-a mai adus vorba, concluzia unanim acceptată fiind aceea că „presa e de vină”(?!).

Soluţia salvatoare pentru minerit şi energie – o comisie

Marin Condescu i-a informat, ieri, pe membrii Colegiului Director al FNME în legătură cu ce s-a discutat la întâlnirea pe care acesta a avut-o, în urmă cu o săptămână, cu premierul Victor Ponta.
S-a stabilit că se va forma o comisie, la nivelul Ministerului Energiei, formată din cinci reprezentanţi ai FNME care să lucreze împreună cu specialistul în energie al USL, Iulian Iancu, şi cei doi miniștri, al Energiei şi al Economiei, Constantin Niţă, respectiv Varujan Vosganian, la două programe naţionale, „Cărbunele – pilon al energiei româneşti” şi „Resursele miniere generatoare de profit. Alternative economice şi noi locuri de muncă”, în vederea elaborării unor memorandumuri care să fie prezentate guvernului până la jumătatea lunii noiembrie, urmând ca mai apoi, acestea să fie prezentate FMI şi Băncii Mondiale.
Liderul sindical Marin Golea, membru în Colegiul Director al FNME, a declarat că cele două programe vizează în mod special strategia Complexului Energetic Oltenia şi a Complexului Energetic Hunedoara. „S-a făcut o comisie lucrativă care împreună cu aceste persoane vor stabili ce va conţine memorandumul care va fi introdus într-o ședinţă de guvern şi în acest fel să reconsidere poziţia executivului faţă de lignitul din Oltenia şi faţă de cărbunele din Valea Jiului, de resursele minerale din toată ţara”, a spus Golea.

Nimeni nu părăseşte FNME

În contextul nou creat, practic nici nu au mai avut loc discuţii despre „Soluţii pentru promovarea şi apărarea intereselor colective ale organizaţiilor FNME”, punctul nevralgic de pe ordinea de zi fiind practic ignorat; astfel, liderii care s-au dezis în ultima vreme de Condescu au fost mângâiaţi pe creştet şi sfătuiţi să nu părăsească incinta.
„Nu am discutat despre comportamentul unor lideri pentru că nicio organizaţie nu şi-a exprimat dorinţa să părăsească FNME; dimpotrivă, s-a făcut apel la unitate, pentru că perioada este grea. Până la urmă, acesta este rolul FNME: să facă politici economice pentru siguranţa locurilor de muncă”, a precizat Golea.
Pentru afirmaţiile apărute public în ultima vremea s-a găsit şi vinovatul: presa.
„Pactizarea cu administraţia este aşa…, este mai mult o influenţă a presei, pentru că se scot anumite chestii din context. Fiecare lider are posibilitatea să-şi exprime puncte de vedere, dar nu în afara statutului FNME, iar dacă are probleme în zona sa, are libertatea să negocieze cu conducerea CEO”, a conchis liderul sindical.

Stratagema lui Condescu

Totuşi, printre membrii Colegiului Director sunt şi pesimişti care nu mai au încredere în spusele lui Condescu. „Este o nouă stratagemă a lui Condescu, vezi Doamne, încep să i se deschidă uşile şi că are o înţelegere cu clasa politică. A lăsat de înţeles că după întâlnirea cu Ponta încep să i se deschidă uşile. Tot vechile chestii ale lui Condescu – că vor deschide uşile peste noapte şi vor fi realizate minuni, vor fi rezolvate problemele oamenilor. Ne-am cam săturat de strategii energetice care în final ajung la coşul de gunoi. Până la urmă, problemele principale ale mineritului sunt altele: să se rezolve cu fronturile de lucru, acolo unde sunt probleme, cu certificatele de energie verde, care ne sufocă, să se găsească consumatori care să ne preia energia, să se găsească pieţe externe în care să ne vindem marfa. Problema principală este aceea de a deveni competitivi ca şi companie, iar pentru noi, liderii, este siguranţa locurilor de muncă pentru angajaţi, salariile acestora. Ne-am săturat de vorbe aruncate în vânt şi care în final nu vor fi respectate”, au declarat unele voci din cadrul FNME.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad