În abisul terorii: genocidul lui Pol Pot (II)

Genocidul din Cambodgia anilor 1975-1979, în cadrul căruia au fost executaţi aproximativ 1,7 milioane de oameni (25% din populaţia acestei ţări), a fost una dintre cele mai cumplite atrocităţi pe scară largă din secolul trecut.
…Toate drepturile civile şi cetăţeneşti au fost abolite într-o singură zi. Familiile nu mai aveau drept să-şi crească copiii, partidul comunist al khmerilor luându-le copiii pentru a-i plasa în diferite tabere de muncă. Fabricile, şcolile, universităţile, spitalele, pieţele, magazinele şi absolut toate proprietăţile private au fost închise sau confiscate.
Toţi proprietarii, patronii şi chiar angajaţii lor au fost ucişi alături de membrii propriilor familii. Asanarea crudă şi aberantă a societăţii cambodgiene, era în plină desfăşurare conform directivelor lui Pol Pot.
Toate religiile au fost interzise cu desăvârşire. Templele budiste, misiunile creştine, moscheile au fost imediat incendiate, iar orice om bănuit că se roagă era împuşcat instantaneu. Cu toate că ura rasială a alimentat şi genocidul cambodgian, majoritatea crimelor odioase au fost inspirate de propaganda extremistă a unei imediate transformări comuniste a societăţii. În acele timpuri, în Cambodgia erau împuşcaţi inclusiv cei care ştiau o limbă străină, ba chiar şi oamenii care purtau ochelari de vedere sau rădeau şi plângeau în public.
Unul dintre sloganurile khmerilor roşii ilustra cum nu se poate mai bine ideologia criminală a lui Pol Pot: „Dacă te păstrăm în viaţă, nu ne aduci niciun profit, dacă te ucidem, nu ne aduci nicio pierdere”.
Cambodgienii care au supravieţuit iadului acestor epurări fără precedent în istoria lumii au devenit truditori fără plată, care munceau pentru raţii minime de hrană. Au fost forţaţi să trăiască în uriaşe case comune, asemănătoare cumva cu nişte imense cazărmi militare.
Iadul a continuat până când Vietnamul comunist a invadat Cambodgia şi a alungat regimul lui Pol Pot.

Ce a urmat după…

Cambodgia era o ţară în colaps sub noul regim impus de vietnamezi. Economia dispăruse sub Pol Pot, iar societatea era în comă, cu toate categoriile sociale şi profesionale dispărute în genocid, Odată ce ţara căzuse sub controlul vietnamezilor, era stopată din faşă orice formă de ajutoare trimisă de ţările occidentale.
Cu toate acestea, în anul 1980, Statele Unite şi Marea Britanie au oferit asistenţă financiară şi militară khmerilor roşii aflaţi acum în exil, după ce aceştia promiseseră căse vor opune comunismului şi vietnamezilor. Ocupaţia vietnameză şi ameninţarea continuă a gherilelor khmerilor roşii au aruncat Cambodgia în sărăcie şi mizerie până la retragerea totală a vietnamezilor din anul 1989.
În luptele dintre anii 1978-1989, alţi 14.000 de civili cambodgieni şi-au pierdut viaţa. În anul 1991 s-a semnat în sfârşit un acord de pace, urmat de reinstalarea budismul ca religie oficială a statului. Primele alegeri democratice din istoria ţării au avut loc în anul 1993.
Pe data de 25 iulie 1983 Comitetul de Studiere a Regimului Pol Pot a redactat raportul său final asupra genocidului.
Aproximativ 1,7 milioane de oameni au fost executaţi pe loc, iar un total de 3. 314.768 oameni şi-au pierdut viaţa din cauza lui Pol Pot.  Începând cu anul 1995, numeroase gropi comune au început să fie descoperite în toată Cambodgia.
Mulţi dintre făptaşi au fost însă ucişi în luptele cu vietnamezii, sau au fost lichidaţi chiar de proprii tovarăşi comunişti khmeri. În anul 1997, Pol Pot a fost în sfârşit arestat chiar de către membri ai khmerilor roşii. Aceştia i-au regizat un proces în urma căruia a fost găsit vinovat de mai multe capete de acuzare printre care şi cel de genocid şi a fost condamnat pe viaţă la…arest la domiciliu! Cu toate acestea, Pot a murit liniştit în anul 1998 în timp ce dormea lângă nevastă în propria-i casă. Medicii legişti au declarat că Pol Pot, cu siguranţă unul dintre cei mai sângeroşi dictatori din lume a decedat în urma unui atac de cord petrecut în somn.  Deşi guvernul cambodgian a cerut o autopsie oficială, apropiaţii fostului dictator i-au încinerat trupul după care i-au aruncat cenuşa în cea mai apropiată pădure.
Gherilele khmerilor roşii i-au supravieţuit doar un an, fiind desfinţate în 1999.
În prezent, Cambodgia se bucură de o stare de relativă linişte internă. Economia este susţinută în mare parte de industrie şi turism, autorităţile declarând că peste 1,7 milioane de turişti străini au vizitat ţara în decursul anului 2006. Pe baza mai multor rapoarte, corupţia locală este cel mai mare impediment în refacerea şi dezvoltarea ţării.

Categoria: Mistere

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad