„În Europa, vreau calificarea în primăvară”

Joia aceasta începe o nouă provocare pentru Pandurii, un nou examen al valorii pentru trupa lui Pustai. Gruparea de fotbal gorjeană deschide „balul” confruntărilor din grupa E a Ligii Europa, primul meci urmând a-i aduce în faţă formaţia ucraineană Dnepr.

După minunile reuşite la Tel Aviv şi Braga, cei de la Pandurii continuă să viseze cu ochii deschişi. Iar printre acei care visează la o continuare a aventurii europene a trupei lui Pustai, dincolo de grupele Europa League, este chiar preşedintele C.A. al clubului Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu. Mai mult decât atât, boss-ul gorjean îşi doreşte ca Pandurii să ţină steagul ridicat atât în întrecerile bătrânului continent, cât şi în Liga I: „În Europa, vreau calificarea în primăvară, iar în campionat o să ne jucăm şansa până la capăt. Mai e şi returul. Acum 5 ani, când ne băteam pentru supravieţuire, am reuşit un retur fantastic în 12 etape. Aşa că în campionat e timp, poate chiar şi în Europa e ceva mai mult timp. Spargem gheaţa la Cluj, în Europa. Pariez pe Cristi Pustai. El e jucătorul. Primele sunt la puncte în Europa. În campionat, eu vreau câte puncte ne sunt necesare ca să ne calificăm din nou în cupele europene”, susţine Condescu.

Pustai: „Plecăm mereu cu şansa a doua şi ne descurcăm…”

Înaintea marelui debut în grupele Europa League, tehnicianul Pandurilor, Cristi Pustai, mărturiseşte că participarea într-o astfel de competiţie este oricum o onoare pentru gruparea de fotbal gorjeană. Aşadar, „balul” poate începe, deşi Pandurii pornește din nou cu şansa a doua: „Aş vrea să fie bal la sfârşit, dacă tot îl deschidem. Am zis demult că ne-am depăşit condiţia, e ceva fantastic, le-am zis şi jucătorilor că e momentul nostru de ceva vreme, aşa că încercăm să facem tot posibilul, pentru cât mai multe puncte. Dar întâlnim adversari din ţări cu fotbal mult mai dezvoltat ca noi. Însă noi plecăm mereu cu şansa a doua şi ne descurcăm”, crede Pustai.

Nu au iscoade, dar au… Whyscout!

Deşi la nivelul atins – grupele E. L., mai toate echipele angrenate în competiţie îşi trimit oamenii pentru a spiona pe viu adversarii, cei de la Pandurii au fost extrem de cuminţi la acest capitol. „Nu am trimis pe nimeni să vadă adversarele din Europa, suntem o echipă mică, ce are 3-4 oameni. Sper pe viitor să facem un departament special”, recunoaşte şeful Pandurilor, Marin Condescu. Totuşi, banca tehnică gorjeană îşi păstrează un as în mânecă atunci când vine vorba despre studiul adversarelor din grupa E a Ligii Europa. Cristi Pustai îşi spionează oponenţii cu unul dintre cele mai moderne sisteme de scouting din lume. Astfel, Pandurii s-a abonat la Platforma Whyscout (pentru care plăteşte aproximativ 6.000 de euro/sezon), prin acest sistem de monitorizare, tehnicianul echipei gorjene putând urmări orice meci doreşte din Europa sau America de Sud. Prin această metodă, Pustai ştie tot ce se întâmplă la adversarii din Europa League. „Lucrez cu InStat Football, sunt primul om din România care a lucrat cu ei. De vreo 2 ani lucrează şi Digi cu această platformă, m-a întrebat Andrei Vochin, i-am arătat ce face, s-au făcut şi prezentări la şcoala de antrenori cu programul ăsta. Este foarte bun programul, eu sunt foarte mulţumit de el. Pe lângă statistica pe care o primesc, datele pe care le primesc, văd şi video. Am văzut şi Tel Aviv, Braga şi Dnepr…”, a dezvăluit antrenorul pandurilor. Whyscout este compania italiană care se ocupă de analiză, scouting şi informaţii despre transferuri. La serviciile sistemului de analiză şi scouting au apelat 300 de cluburi, 15 federaţii naţionale şi peste 150 de agenţi. Interesant este faptul că pe lângă Whyscout, atunci când vine vorba despre adversarul din această joi, Dnepr, Cristi Pustai mai poate apela direct la serviciile unui român ce cunoaşte foarte bine campionatul ucrainean: „Am luat numărul lui Mircea Lucescu, mi s-a spus că pot să-l sun oricând, nu l-am sunat până acum pentru că are şi dânsul meci. Dar acum o să vorbesc cu dânsul”, a precizat tehnicianul pandurilor.

Record la deplasări pentru Pandurii

În preliminariile Europa League, Pandurii a parcurs în doar două luni nu mai puţin de 15.650 de kilometri, astfel că, până acum, a dat mai mult pe deplasări şi cazări decât a primit de la UEFA. Acest aspect este observat şi de către conducerea grupării de fotbal gorjene, care are totuşi satisfacţia de a fi atins o performanţă unică: „Am jucat toate meciurile la trei zile distanţă unul de altul. Şi mai avem şi ghinionul să nu putem juca acasă meciurile din Europa. Ne-am deplasat în Europa în extremităţile ei, am atins şi Asia. Nu avem niciun meci amânat, nu am fost programaţi preferenţial în campionat, deci nu a fost uşor nici până acum. Bine că ne-am calificat îm grupele E. L., astfel că acum vom câştiga şi nişte bani. Având aceste deplasări lungi în preliminarii, mai mult am dat pe drumuri decât am luat de la UEFA”, a comentat preşedintele C. A. al clubului Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu. În grupele Europa League, trupa lui Pustai se va mai deplasa la Dnepr Dnepropetrovsk, AC Fiorentina şi Pacos de Fereira, astfel că Pandurii va fi nevoită să mai parcurgă încă 14.200 de kilometri până la finalul anului, plus meciurile din campionat. Cum meciul cu Pacos Fereira se va disputa la Porto, singura reprezentantă a Ligii I în grupele Europa League va fi nevoită să străbată 3.323 de kilometri, fiind cea mai lungă distanţă pe care o vor face în 2013. Echipa gorjeană va face deplasări în Ucraina, Italia şi Portugalia. Având deja kilometrajul dat peste cap, cei de la Pandurii nu au mai apucat nici să se bucure de performanţa atinsă în acest an: „Avem un program foarte încărcat, nu am apucat să sărbătorim nici calificarea în grupe. Promisesem că mergem toţi undeva şi n-am reuşit. Dacă tot am amânat asta, poate vom sărbători altceva”, a mărturisit antrenorul Cristi Pustai.

Categoria: Sport

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. CRISTINEL GIRLEA says:

    MULT SUCCES ECHIPEI PANDURII TG-JIU!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad