Indemnizații duble pentru persoanele cu handicap

Reprezentanții Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia a trimis la București o listă cu propuneri pentru modificarea legislației în ceea ce privește sumele acordate ca indemnizații persoanelor cu dizabilități. Pe lista de propuneri se regăsesc mai multe puncte extrem de importante pentru această categorie de cetățeni.

Reprezentanții Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia, alături de alți colegi din România, au trimis la București o listă de propuneri de modificare a legislației în vigoare în ceea ce privește persoanele cu dizabilități și drepturile care li se acordă prin lege. Mircea Andrei, președintele acestei asociații, a declarat că se dorește schimbarea câtorva puncte importante din această legislație. Una dintre cele mai importante propuneri este legată de sumele acordate ca indemnizație persoanelor cu handicap din România, sume infinit de mici în raport cu nevoile acestor persoane. „Indemnizația pe care o primește o persoană cu dizabilități este de 293 lei și este extrem de mică. Ce poate face un astfel de om cu o așa sumă? Nici de medicamente nu le ajunge, ca să nu mai vorbim de mâncare, haine și utilități. Noi am cerut Guvernului, acum două luni am depus o propunere la ministerul de resort, să se dubleze aceste sume. De asemenea, noi nu suntem de acord nici cu criteriile pe care le iau în considerare autoritățile la evaluare. Am vrea ca aceste criterii pe care le iau medicii în considerare la adulții cu handicap și  la persoanele pe caz de boală pe invaliditate, să se unească. Vrem servicii de calitate pentru persoanele cu dizabilități”, a spus Mircea Andrei, președintele Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia.

Bani în loc de bilete de călătorie

O altă propunere a oltenilor a fost legată de biletele de călătorie pe care le primesc persoanele cu dizabilități și asistenții personali ai acestora (doar asistenții persoanelor cu grad grav de handicap – n.red.): „În ceea ce privește biletele de călătorie pe care le primesc aceste persoane cu handicap, am propus ca în locul biletelor de călătorie, persoanele cu dizabilități să primească bani. Avem multe persoane care nu se pot deplasa, ele nu pot merge nici cu autobuzul, nici cu trenul. Cred că în Gorj avem cam 3.500 de persoane care nu se pot deplasa. Lor le-ar prinde mai bine banii. Persoanele cu grad grav de handicap primesc câte 12 bilete, iar cele cu grad accentuat, șase bilete pe lună. Avem 920 de copii cu diverse forme de handicap. În total, în Gorj există peste 10.000 de persoane cu dizabilități”, a spus Mircea Andrei.

Indemnizațiile sunt neschimbate de patru ani

Persoanele cu handicap grav primesc lunar indemnizație de 202 lei și buget personal complementar lunar de 91 de lei, cele cu handicap accentuat – indemnizație lunară de 166 de lei și buget personal complementar de 68 de lei, în timp ce persoanele cu handicap mediu primesc de la stat doar 33,5 lei. Copiii beneficiază de alocație dublă din partea statului.

Categoria: Social

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad