Inspectorii sociali, şefii de cariere şi membrii comisiilor de licitaţie, răspunzători de condiţiile transportului minerilor

În cazul unor tragedii, precum cea produsă săptămâna trecută la Cariera Roşiuţa, este destul de complicat de stabilit vinovăţia uneia sau mai multor persoane. De obicei, în astfel de cazuri responsabilitatea revine exclusiv mortului. De data asta, responsabili din cadrul instituţiilor care cercetează modul, condiţiile şi factorii care au determinat producerea accidentului în care un om a murit şi alţi 12 au fost răniţi, dau asigurări că ancheta îi va trimite pe adevăraţii vinovaţi în faţa judecătorilor şi amenzile vor fi de ordinul sutelor de milioane de lei vechi.
Dincolo de aceste aspecte, există însă şi alte persoane culpabile cel puţin moral, dacă nu în sensul strict al legii.

Autoutilitara implicată în accident aparţine unei firme din Motru

Împrejurările în care s-a produs moartea unui şofer care-i transporta cu o autoutilitară pe cei 12 mineri răniţi şi ei în accidentul de joi, 17 octombrie, fac obiectul unei anchete deschise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. Dincolo de declaraţiile contradictorii, care indicau unele defecţiuni tehnice cumulate cu imprudenţa şoferului Nicolae Diaconu, organele de cercetare aşteaptă rezultatele expertizei care va stabili cu certitudine cauzele accidentului. Până atunci s-a stabilit că autoutilitara mixtă de transport persoane şi marfă aparţine firmei Vasitrans SRL din Motru. De altfel, numărul de înmatriculare al acesteia, GJ-15-CEL, indică faptul că maşina a aparţinut cândva societăţii Celluc Trans SRL, din acelaşi oraş. Practic, autoutilitara este acum a firmei lui Vasilica Chiţu, soţia fostului patron al Celluc Trans, decedat în urmă cu câţiva ani.

Afaceristul Izvoranu subcontractase transportul minerilor de la Roşiuţa

Vasitrans SRL Motru este una din cele două societăţi comerciale căreia Alpha Construct System SA, adică firma afaceristului severinean Constantin Izvoranu, îi subcontractase serviciile câştigate în urma unei licitaţii în mai 2012, deşi, potrivit documentaţiei de atribuire, acest lucru era interzis.
Concret, în data de 8 martie a anului trecut, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi-a anunţat intenţia de a organiza o licitaţie pentru închirierea de vehicule de transport marfă cu şofer pentru exploatările de carieră Lupoaia şi Roşiuţa.
Peste două luni de zile, în data de 4 mai, cu trei săptămâni înainte de înfiinţarea Complexului Oltenia, SNL Oltenia a atribuit firmei AC System contractul ce are ca obiect închirierea de vehicule de transport marfă cu şofer pentru lucrările miniere de la EC Lupoaia şi Roşiuţa, valoarea acestuia fiind de 5,4 milioane de lei, fără TVA, adică aproximativ 1,2 milioane de euro.
Curios este faptul că SNLO a estimat valoarea serviciilor la 4,9 milioane de lei, iar în final a acceptat să plătească pentru acestea cu 500.000 de lei mai mult. La scurt timp după parafarea convenţiei, Constantin Izvoranu a decis să subcontracteze o parte din serviciile pe care urma să le presteze, adică să nu mai închirieze mijloace de transport din bătătura sa la carierele Roţiuţa şi Lupoaia, ci vehicule de la alte două societăţi, printre care şi Vasitrans SRL, cu toate că acest lucru nu era permis.

Cine a văzut parcul auto al Vasitrans SRL?

În cele două luni cât timp au durat procedurile de licitaţie, potrivit documentaţiei, o comisie formată din persoane de la cele două exploatări miniere trebuia să verifice situaţia din teren a vehiculelor menţionate în acte de către Alpha Construct System. Din acea comisie care a vizualizat vehiculele operatorului înscris la licitaţie au făcut parte şi inspectorii sociali de la cele două cariere, cei care trebuia să fie interesaţi de condiţiile de transport al minerilor. Potrivit unor surse oficiale, de fiecare dată, în cadrul procedurilor de licitaţie, partea socială are câte un reprezentant în comisia de vizualizare a parcurilor auto, atunci când este vorba despre transportul salariaţilor. Pe lângă inspectorii sociali, o mare responsabilitate le revine tuturor membrilor comisiei de licitaţie, care vizualizează în teren dotarea firmelor, fie că sunt mijloace de transport simple sau mixte – care pot transporta atât persoane, cât şi piese, materiale şi materii prime.
Nelu Roşca, liderul Sindicatului Liber Cariera Roşiuţa, spune că a participat, în trecut, ca inspector social la vizualizarea unor parcuri auto ale prestatorilor înscrişi la licitaţiile de transport. „Am avut unele puncte de vedere în sensul că am refuzat unele mijloace de transport. Chiar la începutul lui 2012 s-a mai întâmplat un accident, când a sărit din viteză o maşină care transporta salariaţii şi s-a oprit cu spatele într-o ridicătură de pământ, iar la acel moment am cerut prestatorului ca acel şofer să nu mai lucreze la Roşiuţa, lucru care s-a întâmplat de a doua zi. Am sesizat şi Comisia paritară la vremea respectivă şi au fost vizualizate toate mijloacele de transport, atât cele care duc minerii în carieră, dar şi cele care-i transportă de la domiciliu. Ştiu că de fiecare dată, atunci când a fost vorba despre astfel de contracte, s-au făcut comisii de vizualizare, însă nu cunosc răspunsurile acestora. Din câteva am făcut şi eu parte, apoi nu am mai fost inclus”, a declarat Roşca.
Deocamdată nimeni nu ştie dacă, după subcontractarea seviciilor de transport de AC System către Vasitrans SRL, cineva din cadrul carierei Roşiuţa (sau din departamentul specializat al Sucursalei Diviziei Miniere) a văzut maşinile firmei din Motru. Există informaţii că este deja o practică a firmelor prestatoare ca în cadrul procedurilor de licitaţie să arate un parc auto dotat cu cele mai bune maşini şi apoi minerii să fie transportaţi cu nişte rable, asta cu acordul tacit al şefilor de carieră.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad