Învaţă să te cerţi corect cu partenerul tău! (I)

“Make love, not war” se poate schimba un pic în contextul relaţiilor de cuplu. Un pic de “war” face uneori love-ul mai bun. Nu oricum, ci cu cap
Psihologii spun că cearta e un barometru al sănătăţii şi sincerităţii în orice relaţie. Dacă nu ai nimic de împărţit cu nimeni înseamnă că nici nu oferi prea mult. Cearta e favorabilă: cum altfel să „dai afară“ reziduurile psihologice pe care le acumulezi cu conştiinciozitate în fiecare zi?

Să te cerţi bine!
Cearta e benefică pentru majoritatea oamenilor; cum altfel să te eliberezi de nervii pe care îi acumulezi în fiecare zi din multe locuri şi de la persoane pe care, uneori, nici nu le cunoşti? Să intri într-o dispută nu e ceva grav, decât dacă se întâmplă foarte des şi cu aproape toată lumea! Deci e ok să ai unele zile în care eşti prost-dispusă şi nu-ţi intră nimeni în voie. Mai greu de crezut e că nu te cerţi niciodată cu nimeni. E greu să trăieşti cu o asemenea povară, „nu ai voie să te cerţi niciodată“. Cearta are diverse grade: nu înseamnă neapărat urlete şi jigniri. Până la urmă dezbaterea e tot un fel de ceartă, nu?  Nu e nimic greşit în a îţi exprima opiniile, sentimentele. Bineînţeles, contează felul în care o faci. Dacă nu exteriorizezi toate astea, ai mari şanse la o explozie emoţională când ţi-e lumea mai dragă, depresie şi o grămadă de simptome fiziologice care pot degenera în boli somatice!

Atenţie! Cad certuri!
Ai grijă la semnalele de alarmă: sunt unele pante, aparent mici, dar foarte abrupte pe care o ceartă constructivă poate aluneca într-un adevărat scandal. Nominalizările la cele mai frecvente subiecte de ceartă sunt: banii, sexul, serviciul, copiii, treburile casnice. Pantele periculoase într-o ceartă pot fi secretele pe care vi le-aţi împărtăşit la un moment dat. Lucrurile doar de voi ştiute, confidenţele sau momentele dificile ale relaţiei (de exemplu dacă unul din voi a uitat de ziua celuilalt mai demult), nu trebuie în niciun caz folosite ca „muniţie“ pentru ceartă; altfel, aveţi toate şansele să ajungeţi într-un adevărat război. Alte capcane pot fi beneficiile ascunse: se poate ca unul dintre voi să caute ceartă pentru a fi împăcat, compătimit, pentru a atrage atenţia etc. Motivul ăsta pentru ceartă e pe cât de seducător, pe atît de periculos: şantajul emoţional nu e cea mai bună metodă pe termen lung de a obţine afecţiune.

Cearta bună vs. cearta rea
1. Conflictul ocazional vs. cearta de dragul conflictului. Conflictul ocazional apare pe o temă nouă, e cauzat de o întâmplare recentă, care are un ecou în relaţia voastră. Poate fi despre orice, gen ocheadele pe care i le arunca o tipă la petrecere sau despre faptul că tu nu ai vrut să îl însoţeşti în vizită la părinţi. Cearta de dragul conflictului poate începe din nimic şi are caracter de pisălogeală. Variaţiunile sunt pe teme gen: „Niciodată nu faci nimic în casă, toate trebuie să le fac eu”, „Trăncăneşti la telefon cu orele!”… şi ştii tu mai departe.

Categoria: Despre sex

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad