Învaţă să te cerţi corect cu partenerul tău! (II)

2.  Vă ascultaţi reciproc vs. fiecare ţipă pe limba lui. În cearta constructivă, deşi sunteţi nervoşi, puteţi să ascultaţi şi ce are celălalt de spus. Eşti atentă la argumentele lui şi pentru că e important să îi afli părerea despre problemă, şi pentru a căuta argumentele potrivite. De obicei, vă îndreptaţi spre o soluţie comună. Dar dacă fiecare ţipă pe limba lui, vă veţi descărca nervii separat. Puteţi la fel de bine să luaţi câte un sac de box pentru consumul nervilor; efectul e acelaşi, oricum nu vă auziţi şi nu vă ascultaţi, nu?

3. Nu depăşiţi limitele respectului vs. aruncaţi cu obiecte sau mai rău. Dacă aveţi respect unul pentru celălalt, sigur nu vă doriţi (nici măcar în momentele de ceartă) să vă jigniţi. Vă cunoaşteţi destul de bine pentru a şti care vă sunt punctele sensibile şi care sunt limitele. Dacă nu daţi „lovituri sub centură”, înseamnă că cearta voastră e constructivă. Evident, dacă ajungeţi la aruncat de obiecte şi jigniri, pe cearta voastră scrie „distructivă”.

4. Găsirea de soluţii vs. descărcarea nervilor. Dacă reuşiţi să menţineţi un ton civilizat, să vă exprimaţi sentimentele şi părerile, sunteţi pe drumul cel bun. Asta arată că vă pasă de relaţie şi cearta în sine devine un mod de a dovedi că vreţi ca lucrurile să meargă bine. Descărcarea nervilor poate fi uşor recunoscută: de exemplu, vorbeşti la telefon cu mama ta, ei îi nu-i stă capul la ce zici, tu te enervezi şi, cum nu-ţi permiţi să te cerţi cu mama, închizi telefonul, descoperi o sticlă goală de bere pe jos şi cearta începe.

5. Se termină cu o hotărâre de comun acord vs. «nu ştiu de ce ne mai obosim». Cel mai important semn că cearta voastră a fost constructivă este felul în care se termină. Dacă reuşiţi să ajungeţi la un numitor comun, ştii că a meritat. La polul opus sunt certurile care se termină invariabil cu un gust amar şi o senzaţie de vorbit la pereţi. Dacă vă tot învârtiţi în jurul cozii, atunci nu vă certaţi cum trebuie.

Calendarul certurilor
Chiar şi certurile urmează o «rutină» a lor. Deci fii atentă la când şi cum vă certaţi, să nu fii luată prin surprindere:

O dată la 12 zile – se pare că asta e perioada medie de timp la care izbucnesc certurile între adulţi. O fi limita de suportabilitate, pragul de jos sau pragul de sus, nu se ştie exact.

În preajma sărbătorilor şi în concedii – specialiştii spun că trecerea de la un program monoton la un regim de viaţă în care petreceţi mult timp împreună vă dă ocazia să vă certaţi. Ca să vezi!

Pe întuneric – certurile apar când sunteţi obosiţi, când scade auto-controlul. De regulă, se întâmplă seara, după o zi de muncă şi stres.

Categoria: Despre sex

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad