Izvoranu, pe lista neagră a CEO – Accident mortal pe sute de miliarde de lei!

• Șoferul decedat lucra pentru afaceristul Izvoranu și transporta salariații CEO
• 9 familii disperate
• Contracte de 82 de milioane de lei pentru firma afaceristului severinean – Alpha Construct Sistem, de la unitățile miniere și energetice din Gorj

Cel mai grav accident de muncă de la înființarea Complexului Energetic Oltenia a avut loc joi dimineața, la Cariera Roșiuța, unde o autoutilitară mixtă pentru transport marfă şi persoane nu a mai putut fi controlată, după ce a rămas blocată pe o pantă, şi s-a răsturnat pe o parte. Șoferul, angajat al firmei lui Constantin Izvoranu, a decedat pe loc, un miner a rămas prins între fiarele contorsionate, iar alți șapte ortaci au fost răniți.

 

Cine este Constantin Izvoranu?

Constantin Izvoranu este unul dintre afaceriștii abonați la banii statului de mulți ani încoace. El face parte din fosta clientelă portocalie, fiind numit, în presa locală și națională, omul de casă al PDL în afacerile cu statul. În numai doi ani, 2010 -2012, acesta a primit contracte de 82 de milioane de lei, adică de 820 miliarde de lei vechi, de la unitățile care formează acum Complexul Energetic Oltenia. Legătura dintre acesta și tragicul accident de ieri este că șoferul lucra pentru firma afaceristului, SC Alpha Construct Sistem,  și utilajul de transport aparținând societății severinene. În acest caz, organele abilitate vor afla cauzele accidentului, mai ales că șoferul care și-a pierdut viața s-a plâns, cu câteva ore înainte de tragedie, că mașina nu mai avea frâne. În altă ordine de idei, foarte multe dintre contractele încheiate de Izvoranu cu societățile statului din minerit și energie vizau  închirierea vehiculelor  de transport marfă  cu șofer. Serviciile de transport terestru, inclusiv serviciile de transport cu vehicule blindate și servicii de curierat, erau achiziționate de la afacerist pentru a deservi unitățile fostei SNLO, adică Husnicioara, Roșiuța, Lupoaia și Rovinari. Ieri, accidentul s-a produs la cariera Roșiuța. Pe de altă parte, intenția administrației CEO este să internalizeze acest tip de servicii, la care mai sunt abonați afaceriști de genul lui Constantin Izvoranu, renunțând în 2014 la contractele de sute de miliarde de lei încheiate cu aceștia.

 

 

La locul tragediei de la Cariera Roșiuța au fost trimise mai multe echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Gorj și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că șoferul a murit pe loc, neavând nicio şansă de supravieţuire, el fiind zdrobit între fiarele cabinei utilajului. Pompierii au reușit să îi scoată de sub utilaj pe ceilalți răniți și să îl salveze pe ortacul prins între fiarele contorsionate ale cabinei utilajului. Acesta și încă un bărbat au fost foarte grav răniți. Potrivit lui Teodor Zavate, managerul Spitalului Municipal din Motru, bărbatul prins în cabină a suferit un traumatism cranian grav și a fost transportat cu un elicopter al SMURD la Spitalul din Craiova. Un al doilea rănit, care a suferit un traumatism de coloană cervicală, a fost transferat de urgență la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. De asemenea, alți doi ortaci au fost transferați la Târgu-Jiu, din cauza stării lor de sănătate. Cei care au rămas la unitatea medicală din Motru au fost internați cu fracturi de membre, luxaţii şi alte traumatisme produse în urma accidentului. „Dacă va fi cazul de intervenţii care nu vor putea fi rezolvate la nivelul unităţii medicale, o parte a răniţilor vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Cert este că s-a produs o tragedie. Nu am mai primit de mult atâtea persoane rănite într-o singură zi. Vom evalua în permanenţă starea de sănătate a celor internaţi pentru a nu apărea complicaţii. Între cei aduşi, doi au fost cu răni mai grave, respectiv unul cu traumatism cranian, iar celălalt cu traumatism de coloană cervicală”, a declarat Teodor Zavate, managerul Spitalului Orăşenesc din Motru.

Dosar penal în cercetare la Parchetul Motru

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la accidentul produs în perimetrul Carierei Roşiuţa, soldat cu decesul unui muncitor şi rănirea altor opt. La faţa locului s-a deplasat o echipă mixtă alcătuită din lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Motru şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj care, sub coordonarea unui procuror, efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a petrecut accidentul. „Din primele cercetări a rezultat că, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul ce transporta mai mulţi muncitori, fiind angajat în urcarea unei pante, conducătorul autoturismului a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat”, spun procurorii Parchetului Motru. Bărbatul care a decedat în urma tragicului accident avea 47 de ani, era căsătorit și avea două fiice majore. Una dintre ele urma să se căsătorească peste puțin timp.

Probleme tehnice la mașină? Siguranța salariaților, pusă în discuție

Comisia de anchetă va stabili cauza producerii accidentului de muncă, ţinând cont de starea tehnică a maşinii de transport muncitori şi alte elemente care ar fi putut contribui la producerea evenimentului. Fratele bărbatului decedat a declarat că acesta îi spusese de dimineață – ultima dată când cei doi au vorbit – că mașina pe care lucrează nu are frâne. Preşedintele Sindicatului din Cariera Roşiuţa, Gabriel Roşca, atrage atenția asupra problemelor existente la mașinile care transportă ortaci. El a mai declarat că familiile victimelor vor fi sprijinite financiar de sindicate. „Sindicatul, împreună cu tot biroul executiv, s-a implicat pentru a-i ajuta pe răniţi şi pe rudele acestora. Este vorba de transport şi vom pune la dispoziţie tot ce este nevoie pentru a fi alături de colegii noştri. Eu am atras atenţia şi în trecut asupra a ceea ce se întâmplă cu acest tip de transport. Am avut un incident similar şi maşina transporta 50 de oameni, dar atunci nu s-a răsturnat. Era alt şofer, care a fost concediat. Acum am înţeles că şoferul de acum ar fi rămas blocat în pantă şi a vrut să dea înapoi şi a deschis uşa, să vadă, ar fi căzut din maşină şi a venit peste el. Nu ştiu ce probleme au fost cu frânele. Sper ca acum să fie verificată starea tehnică a tuturor maşinilor. Este vorba de siguranţa salariaţilor”, a declarat liderul de sindicat Gabriel Roşca.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. petre says:

    este vai mama noastra mergem in cariere numai cu jafurii ale lui sarcina si alti care nu au ITP ”dricuri”care mulg doar complexul dar nu fac revizi la masini.la tismana 1 de doua ori a cazut o roata la tancheta cu oamenii in ea nu s-a luat nici o masura.TREZITIVA OAMENI BUNI FITI VERTYICALI CERE-TIVA DREPTURILE SI CONDITIILE DE MUNCA

    Thumb up 1 Thumb down 0

  2. Stamate Matei says:

    Prevad ca vinovat va fi conducatorul auto decedat.Am trecut printr-o tragedie asemanatoare…stiu cum se face !!!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad