La 1 august, chiriașii ACH vor fi evacuați

Iulian Băloi, proprietarul de drept al terenului pe care sunt construite barăcile din zona ACH, le-a dat un nou termen chiriașilor de aici. După ce de trei ori le-a mai acordat timp pentru a se muta de acolo, de data aceasta, Băloi este hotărât să ducă excavatorul la 1 august, în zona ACH, pentru a pune la pământ barăcile.

Locuitorii coloniei ACH din Târgu Jiu (cei care locuiesc în imobilele construite pe terenul lui Iulian Băloi – n.red.) au termen până pe 1 august să părăsească barăcile de carton. Aproximativ 100 de locatari au primit înştiinţări de la proprietarul terenului, prin care erau anunțați că trebuie să îşi găsească alte locuinţe. Unii dintre chiriași, majoritatea de fapt, au primit locuințe sociale de la Primăria Târgu-Jiu, iar alții au case în mediul rural sau chiar în alte județe. Iulian Băloi a declarat că a fost la primărie pentru a stabili ce demersuri au mai fost făcute de autoritatea locală pentru ca situaţia să nu degenereze. „În data de 2 august voi fi la faţa locului pentru a vedea ce se întâmplă. Cred că nimeni nu a procedat cum am procedat noi şi de trei ani îi tot aşteptăm să se ducă în alte locuinţe sau să îşi rezolve situaţia. Noi nu vrem să degenereze treaba, dar oricine este proprietar în România vrea să intre în posesia bunului său. Şi instanţa a decis acest lucru de câţiva ani, nu ne ducem noi, de capul nostru, acolo. Am mers de două ori şi am cedat şi la solicitarea autorităţii locale, tratând cu înţelegere situaţia din ACH. Acum, mergem şi a treia oară cu utilaje şi cu tot ce trebuie. Au avut timp destul să se mute de acolo, dar probabil că o să creadă că şi acum o să fie la fel ca data trecută. Fiecare are dreptul să facă ce doreşte cu bunul său, să îl valorifice, să îl pună în valoare”, a declarat Iulian Băloi.

Cartierul de carton ACH

„Cartierul de carton” sau „ACH” a fost înfiinţat în anul 1985 de către Antrepriza de Construcţii Hidroenergetice (ACH), în prezent Hidroconstrucţia, pentru a le oferi muncitorilor  care lucrau în şantier locuinţe de serviciu. Unii dintre locatari au rămas în continuare în aceste barăci, cu toate că au ieşit la pensie şi nu mai lucrează în cadrul Hidroconstrucţia. Terenul a fost retrocedat proprietarului de drept, Iulian Băloi, şi altor familii, iar de trei ani, aceştia din urmă încearcă să intre şi în posesia pământului respectiv, având în acest sens şi câteva decizii judecătoreşti favorabile. Potrivit unei anchete sociale a Primăriei Târgu-Jiu, 13 persoane care locuiesc în chirie ACH au una sau chiar două case, adică au unde locui, dar cu toate astea, nu au binevoit să elibereze imobilele ocupate abuziv. Gorjeanul Iulian Băloi a umblat ani de zile prin instanțele de judecată spre a-și căuta dreptatea. Nu voia decât terenul său de drept, teren pentru care a plătit impozit mai bine de 13 ani de zile și de care nu s-a folosit. Băloi a declarat că a tratat cu înţelegere situaţia familiilor care locuiesc în cartierul de carton ACH şi le-a acordat răgazul necesar pentru a-şi găsi adăpost în altă parte. Demersurile pentru evacuarea chiriaşilor au început în urmă cu aproape trei ani, însă, de atunci, puţini locatari au ales să se mute în altă parte.

A dat primăria în judecată

În încercarea de a își recupera banii pe care Direcția de Taxe și Impozite Locale i-a calculat drept penalități la impozitul pe terenul ACH, Iulian Băloi a dat în judecată administrația publică locală de la Târgu-Jiu. Printr-o hotărâre rămasă irevocabilă, Primăria Târgu-Jiu a fost obligată să le plătească fraților Băloi peste 329 mii lei. „Obligă pârâtul Municipiul Tg-Jiu să plătească reclamanţilor suma de 329.328 lei despăgubiri civile şi 8.604 lei, cheltuieli de judecată”, se spune în decizia magistraților Judecătoriei Târgu-Jiu.

Categoria: Eveniment

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad