La FNME, semne clare de divorţ! Prim-vicepreşedintele Ruşeţ a atenţionat că va părăsi federaţia lui Marin Condescu!


• Roşca nu ştie dacă în minerit şi energie „mai merge” cu liderii „patroni” sau „fotbalişti”
• Până şi Condescu a vorbit despre demisie

În Consiliul de Coordonare care a avut loc sâmbătă, unii dintre cei mai importanţi oameni de la vârful Federaţiei Naţionale Mine Energie, condusă de Marin Condescu, au pus întrebări dificile şefului FNME. Ei s-au referit  la activitatea lui extra-sindicală, mai mult „fotbalistică”, fiind nemulţumiţi şi de felul în care „preşedintele” nu a reuşit să rezolve problemele liderilor de sindicat care au rămas fără funcţiile de inspectori sociali. De asemenea, declaraţiile radicale din ultimul timp ale lui Marin Condescu, Constantin Mitrescu şi Marin Golea nu au avut nimic de-a face cu felul în care şi-ar fi dorit prim-vicepreşedintele FNME, Ion Ruşeţ, să încheie conflictul cu administraţia.

Un alt lider important în FNME, Nelu Roşca, şi-a făcut cunoscută dilema: dacă în minerit şi energie „mai merge cu liderii patroni sau fotbalişti”, sugerând o schimbare în cugetul liderilor de sindicat. Cu alte cuvinte, acesta a dat de înţeles că liderii de sindicat au cu totul altă menire decât să patroneze SRL-uri sau echipe de fotbal. Consiliul de Coordonare al FNME a avut loc la Motru, sâmbătă, 13 iulie. Aici au participat 160 de delegaţi din partea sindicatelor de la CEO, Nuclearelectrica şi de la Uniunea Lucrătorilor din Sare şi Nemetalifere.

 

Surse sindicale afirmă că la întâlnirea de la Motru s-au împărțit taberele. În momentul de faţă, Marin Condescu nu se mai bucură de prea multă credibilitate, nemaiavând nici influenţa de altădată. Cei care au participat la Consiliul de Coordonare  spun că în momentul de faţă Condescu se mai poate baza pe doar trei oameni: Constantin Mitrescu, Marin Golea şi Gheorghe Etăgan.

Condescu şi-ar da demisia, dar nu pentru că ar avea ce să-şi reproşeze

Marin Condescu a vorbit despre demisie, dar nu în sensul că ar avea ceva să-şi reproşeze. El a dat vina, pentru eşecul sindical din ultimul timp, pe cei care au semnat adiţionalul la contractul individual de muncă. Marin Condescu a făcut referire la inspectorii sociali care au fost de acord cu măsura administraţiei de a diminua, acolo unde este cazul, veniturile salariaţilor TESA. Acesta a considerat că „vinovaţii”, printre care şi Ion Ruşeţ, ar fi cauza pentru care el ar demisiona din funcţie.

Ruşeţ ar putea să se despartă de FNME în septembrie

Ion Ruşeţ a fost apostrofat de „preşedintele” Condescu, că nu mai vorbeşte „aceeaşi limbă”. Şeful FNME l-a acuzat pe acesta că lui i s-ar datora înţelegerile făcut de unii sindicalişti, care au ales să semneze adiţionalele, şi că, mai mult, l-a creditat pe Laurenţiu Ciurel, managerul CEO. În replică, Ion Ruşeţ l-a atenţionat pe Condescu că este posibil să părăsească federaţia, dacă lucrurile nu se vor îndrepta. Mai exact, acesta a dat şi un termen pentru momentul în care s-ar putea despărţi de federaţie – viitorul Consiliu care va avea loc în septembrie. Ruşeţ a spus că nu este de acord cu ieşirile „radicale” ale niciunui lider (precum Mitrescu, Golea sau Condescu) şi că dialogul şi negocierile sunt calea pe care s-o adopte sindicatele în relaţia cu administraţia CE Oltenia.

Un lucru extrem de interesant a fost şi faptul că FNME, în ciuda unui obicei mai vechi, nu a mai invitat pe nimeni din administraţia CE Oltenia să participe la Consiliul de Coordonare. În anii trecuţi, la întâlnirile sindicale participau de regulă foarte mulţi dintre directorii fostelor complexuri energetice şi SNLO. Astfel de întâlniri se făceau în diverse oraşe din ţară sau pe litoral. De această dată, pe de o parte, FNME a încercat să-şi spele rufele în familie, iar pe de altă parte, se poate observa că nu mai există nicio simpatie între cei doi parteneri sociali. Conflictul dintre sindicate şi administraţie s-a acutizat în ultimele luni, liderii considerând că nu este nevoie de prezenţa reprezentanţilor administraţiei, chiar dacă în Consiliu s-au pus şi întrebări privind datele economice ale companiei. Cu alte cuvinte, delegaţii nu au avut la îndemână decât informaţiile economice ale lui Marin Condescu, demontate cu argumente de administraţie în ultimele zile.

Etăgan spune că liderii mai au o întâlnire cu administraţia

Departe de ce s-a întâmplat în Consiliul de Coordonare al FNME, unul dintre liderii federaţiei, Gheorghe Etăgan, are un punct de vedere oficial şi anume că, sâmbătă, „Consiliul şi-a reafirmat sprijinul pentru Biroul Executiv al FNME”. Mesajul se vrea unul liniştitor pentru sindicalişti, cei şapte membri ai Biroului Executiv, Marin Condescu, Ion Ruşeţ, Constantin Mitrescu, Marin Golea, Ioan Feurdean, Gheorghe Etăgan şi Dumitru Popa fiind într-un fel reconfirmaţi în Consiliul de Coordonare al FNME. Gheorghe Etăgan a mai declarat, de asemenea, că liderii FNME vor avea o întâlnire cu administraţia, astăzi, întrunire în cadrul căreia se va încerca să se ajungă la un acord în privinţa cotei de cărbune şi a nivelului de salarizare. „S-a aprobat sâmbătă şi continuarea referendumului printre salariaţii CE Oltenia cu privire la formele de protest”, a mai spus Etăgan.


Categoria: Dezvăluiri

Tags: , , ,

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gheorghe says:

  Condescule daca ai singe in instalatie scoate oamenii in strada,Tu vei ajunge linga Mantog, in doua luni

  Thumb up 5 Thumb down 1

 2. bonety says:

  care sindicate ??? acum le taie banii si salut bani de cheltuiala si viata de huzur !!!
  oricum unii si-au facut plinul pe spatele prostilor ajutati de administratie …

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad