Legenda întemeierii cetăţilor săseşti din Transilvania. Misterul copiilor care au dispărut fără urmă

Pitoreştile oraşe săseşti din Transilvania, care sunt o destinaţie îndrăgită pentru turişti, au fost întemeiate de coloniştii germani, în Evul Mediu. În spatele acestui adevăr istoric se află însă o legendă mai puţin cunoscută.

Fluierul care alungă şobolanii. Dispariţia copiilor

O legendă medievală, apărută în Germania în secolul al XVI-lea, vorbeşte despre un cântăreţ din fluier, chemat în oraşul Hamelin, să alunge şobolanii, care răspândeau boli grave. Prin muzica lui, bărbatul i-a vrăjit pe şobolani, care l-au urmat afară din cetate, scăpând astfel oraşul de marea pacoste. Deşi promiseseră că îl vor recompensa pentru ajutorul oferit, locuitorii din Hamelin nu au mai vrut să-l plătească pe cântăreţ. Supărat, el a decis să se răzbune: a cântat din nou din fluierul magic, iar copiii din oraş au plecat în urma lui, dispărând fără urmă. Tulburătoarea poveste a fost menţionată şi de scriitori celebri, printre care Goethe şi Fraţii Grimm. Interpretările sunt numeroase: o teorie spune că legenda prezintă în mod alegoric moartea provocată de ciumă în acest oraş german.

Colonizarea regiunilor din estul Europei

Alţii cred însă că mitul vorbeşte de un eveniment istoric pozitiv: colonizarea de către germani a unor regiuni din estul Europei. Astfel, „copiii” ar fi plecat să întemeieze frumoasele oraşe germane din Cehia, Polonia şi Transilvania, scrie Wikipedia. Termenul de „copii” nu trebuie luat ca atare, el poate face referire la locuitorii unui oraş. „Copiii din Hamelin” sunt de fapt cetăţenii care au decis să emigreze, după ce au fost chemaţi de mai mulţi proprietari feudali ai pământurilor din estul Europei, care le-au oferit aceste teritorii pe care să se stabilească. În România există 250 de cetăţi şi biserici fortificate construite de saşi, între secolele XIV-XVIII. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt cele 7 oraşe care au dat Transilvaniei numele german de Siebenburgen (Cele 7 oraşe): Bistriţa (Bistritz), Braşov (Kronstadt), Cluj (Klausenburg), Mediaş (Mediasch), Orăştie (Broos), Sibiu (Hermannstadt) şi Sighişoara (Schasburg).

Cetatea Sighișoarei

Sighişoara a fost întemeiată de colonişti franconi, din regiunea Rinului de nord, care fuseseră chemaţi de către regele Ungariei, Geza al II-lea, să se stabilească aici, pentru a apăra graniţele de est de atacurile tătarilor. Cetatea Sighișoarei a fost construită în secolul XII şi refăcută în secolul XIV. În prezent s-au păstrat doar 9 turnuri şi o parte din vechiul zid de protective. Mai puţin vizitat decât Sighişoara, oraşul Mediaş este la fel de frumos şi bine conservat. Aici s-au păstrat 17 turnuri şi bastioane şi ziduri înalte de peste 7 metri. Oraşul are o vechime de peste 700 de ani, fiind menţionat pentru prima dată într-un document istoric în anul 1267, prin urmare este unul din cele mai vechi oraşe ale României. Printre principalele obiective turistice de aici se numără biserica evanghelică Sfânta Margareta, construită în 1447.

www.ziare.com

Categoria: Mistere

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad