Licitația cornul și lapte se poate lăsa cu dosare penale: un membru al comisiei, în „combinație“ cu firma câștigătoare

Licitația organizată de Consiliul Județean Gorj pentru atribuirea contractului de distribuire în școlile din Gorj a produselor denumite generic cornul și laptele are conotații penale. Unul dintre membrii comisiei de licitații este cercetat penal pentru mai multe mânării făcute în favoarea unuia dintre patronii care s-a prezentat la licitație, ba mai mult, a și câștigat atribuirea contractului.

Inspectorul Ana Guță, din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj, a făcut parte din comisia de licitație pentru programul „Cornul și laptele”, care a fost organizată de Consiliul Județean Gorj. Aceasta este cercetată penal de poliție și Parchet, fiind suspectată de întocmirea mai multor documente false în favoarea societății Lexi Star, aparținând afaceristului Alexandru Lupulescu, care s-a ocupat și încă se mai ocupă și acum de distribuirea cornului și laptelui către elevii gorjeni. Această firmă nu s-a mai putut înscrie la licitație, pentru că se află în procedură de insolvență. În schimb, la licitația organizată de Consiliul Județean s-a înscris Debora SRL, unde asociați sunt Maria Lupulescu și Alexandru Lupulescu. Această societate a fost desemnată, în primă fază, câștigătoarea licitației, dar o altă societatea participantă a depus contestație, care este analizată în prezent de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. În aceste condiții, Consiliul Județean Gorj a prelungit contractul cu Lexi Star. De menționat este că valoarea estimată a contractului, conform anunțului postat pe site-ul de licitații electronice, este cuprinsă între 26 milioane de lei și 30 milioane de lei, iar perioada de furnizare a produselor se întinde pe patru ani, între 2012 și 2016.

Cum a favorizat Ana Guță firma Lexi Star

În urmă cu două luni am prezentat dedesubturile unei anchete penale desfășurate de Poliția Gorj și procurori la DSVSA Gorj. Cercetările vizau întocmirea unei note de constatare în care apar semnăturile a două angajate ale instituției, Ana Guță și Rodica Babău, inspectoare în cadrul Compartimentul de Inspecție. Prin acest document se scădea din contabilitatea societății Lexi Star o cantitate de peste 20 de tone de carne și preparate din carne. Această notă de constatare a fost descoperită de polițiști după aproape un an de la întocmire în mașina Anei Guță. Mai mult decât atât, documentul nici măcar nu fusese înregistrat la registratura DSVSA Gorj, dar, în schimb, s-a regăsit în contabilitatea firmei, fiind folosit la scăderea cărnii. În paralel, poliția și Garda Financiară Gorj au derulat o acțiune de control la societatea Lexi Star, în urma unor plângeri, și s-a constatat o diferență dintre documentele scriptice și starea de fapt.

Reprezentanții instituțiilor nu văd conflictul de interese

Cu toate că Ana Guță se afla într-un conflict evident de interese, aceasta a fost desemnată de DSVSA Gorj să facă în continuare parte din comisia de licitație și nimeni nu a observat acest lucru.
Oana Paloș, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj, a precizat că Ana Guță a semnat mai multe documente prin care declară pe propria răspundere că nu are vreo legătură cu firmele participante la licitație, astfel că îşi asumă răspunderea: „A fost desemnată de DSVSA Gorj să facă parte din Comisia de licitație de la laptele și cornul. Consiliul Județean Gorj nu avea cunoștință de o relație pe care aceasta ar fi avut-o cu unul dintre acționarii de la o firmă participantă. Ana Guță a semnat pe propria răspundere două documente de confidențialitate și imparțialitate. Răspunde pentru ce a semnat”.
Ion Iliuță, directorul DSVSA Gorj, spune că Ana Guță a fost desemnată mereu să facă parte din comisia de licitație de la laptele și cornul, pentru că este specialistă și că nu a avut drept de vot: „A fost desemnată să participe pe parte tehnică pentru a constata dacă produsele sunt corespunzătoare. Nu face parte din comisie și nu a avut drept de vot. E vorba de analizarea produselor. Am solicitat din partea Poliției un punct de vedere, pentru că nu avem un document din care să reiasă că este sub cercetare penală, astfel că nu putem restricționa activitatea unui funcționar de a participa la activități. Este un funcționar care participă de la început la această licitație”.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad