Lider sindical din minerit: Cei de la companie agreează intrarea în insolvenţă

Dacă Guvernul emite, în şedinţa de astăzi, un act normativ prin care va fi declarată starea de insolvenţă a unui mare datornic al CE Oltenia, compania energetică îşi poate recupera cele 174 de milioane de lei pe care le are de încasat de la acesta. Trimiterea celor 750 de mineri de la Cariera Husnicioara în şomaj tehnic şi concediu fără plată pare să fi trezit autorităţile din Mehedinţi, care au avut, ieri, o întâlnire cu sindicatele miniere din zonă şi administraţia Regiei Autonome de Activităţi Nucleare (RAAN) pentru a găsi soluţii în vederea achitării datoriei către CEO.

Insolvenţa RAAN poate readuce minerii la lucru

Autorităţile din judeţul Mehedinţi au avut discuţii cu conducerea RAAN pentru continuarea tratativelor cu Ministerul Economiei în vederea achitării datoriei către CEO, întrucât situaţia creată, prin trimiterea minerilor acasă, poate genera o problemă socială de proporţii. Stocurile de cărbune ale RAAN sunt la limită, iar oraşul Dr. Tr. Severin depinde de centrul termic al companiei.
Preşedintele Sindicatului Minerilor din Mehedinţi, Norocel  Rafael Ciorăscu, a declarat că minerii sunt victime ale problemelor de la RAAN şi acestea pot afecta şi populaţia oraşului Dr. Tr. Severin. „Am prezentat situaţia prefectului şi primarului oraşului şi am ajuns la un acord să facem toate eforturile să depăşim această situaţie. Am hotărât să se continue tratativele pentru a sensibiliza pe cei din cadrul Ministerului Economiei să găsească soluţii pentru a ieşi din această criză. Consider că aceste probleme de la RAAN o să genereze o dublă criză socială, având în vedere că deja minerii sunt în şomaj tehnic şi fără plată, iar populaţia oraşului Dr. Tr. Severin este îngrijorată pentru există pericolul să rămână fără apă caldă şi, de luna viitoare, fără căldură. Este vorba de 30 de mii de familii care depind de centrul termic de acolo. Mai mult, consider că sacrificarea minerilor, care nu au nicio legătură cu criza prin care trece RAAN, nu este corectă”, a spus liderul sindical.
Ciorăscu a afirmat că o soluţie agreată de conducerea RAAN ar fi intrarea în insolvenţă, iar administraţia companiei aşteaptă un act normativ în acest sens.
„Cei de la RAAN agreează intrarea în insolvenţă. Speră ca mâine Guvernul să emită un act normativ şi să fie declarată intrarea în insolvenţă a RAAN. În acel moment se face un alt program, o altă reorganizare, iar datoriile se reeşalonează pe perioada cât durează insolvenţa şi se începe o activitate economică de la zero. Este posibil ca această măsură să ne avantajeze şi pe noi, minerii, pentru că dacă se rezolvă cu datoriile noi, ar trebui să începem activitatea”, a conchis sindicalistul.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad