Lipsa banilor își spune cuvântul și în agricultură

Producţiile obţinute ar fi putut fi şi mai bune dacă fermierii gorjeni ar fi dispus de mijloace financiare necesare fertilizării şi erbicidării în totalitate a suprafeţelor semănate, ca şi a utilizării seminţelor certificate la înfiinţarea culturilor – este concluzia la care au ajuns reprezentanții DADR Gorj.

Mijloacele mecanice de recoltare au fost utilizate la capacitate, recoltarea păioaselor fiind efectuată într-o perioadă relativ optimă, motiv pentru care nu s-au înregistrat pierderi semnificative la recoltare. Întreaga producţie de grâu obţinută în acest an are indicii calitativi superiori pentru industria de morărit şi panificaţie, spun șefii din DADR Gorj. Din suprafaţa totală de 97.853 ha teren arabil, suprafaţa ocupată de cereale păioase reprezintă 14,7 %, adică 14.381 ha. „Pentru înfiinţarea acestor culturi s-au utilizat seminţe certificate doar pe aproximativ 30 % din suprafaţă, cu menţiunea că seminţele certificate au fost utilizate în principal la grâu şi triticale şi în cantităţi semnificative la celelalte culturi.
Fărâmiţarea mare a suprafeţelor arabile şi lipsa mijloacelor financiare constituie o frână în obţinerea unor rezultate economice favorabile în agricultura Gorjului. De asemenea, un alt neajuns îl constituie acest preţ de 0,70 – 0,80 lei/kg, preţ ce nu poate acoperi costurile de producţie, iar de profit nu poate fi vorba”, a declarat Ion Popescu, șeful Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală Gorj. Fermierii nu sunt organizaţi în entităţi mari şi puternice (cooperative sau alte forme de asociere), iar lipsa banilor nu le-a permis să își construiască silozuri moderne în vederea păstrării în bune condiţii a producţiei de grâu obţinute în speranţa creşterii preţului ulterior.

Categoria: Eveniment

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Marinescu says:

    Articol interesant care pune accent pe problematica agriculturii din judetul Gorj, dar si din alte judete ale tarii. Problema este ca fermierii nu au mijloace finaciare necesare, si in acelasi timp nu sunt organizati in entitati mari si puternice cum se intampla in alte tari ale Europei.

    Thumb up 1 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad