Lorin Boian, fost director general al UM Sadu, acuzat de delapidare

Administrator special al Uzinei Mecanice Sadu și fost director general al acestei unități, Lorin Boian a fost pus sub urmărire penală, fiind acuzat de delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală. Procurorii spun că au mai fost puși sub acuzare alți trei foști directori și magazionerul UM Sadu. O parte dintre cei anchetați au fost audiați, ieri, la Parchetul Județean Gorj.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a început urmărirea penală împotriva a patru foşti directori ai Uzinei Mecanice Sadu și împotriva unui magazioner al unităţii. Uzina Mecanică Sadu produce  muniţie şi armament, iar persoanele care au făcut parte din conducerea sa mai sunt cercetate și în alte dosare penale. Procurorii au chemat la audieri, ieri (luni) pe toți cei acuzați, dar doar o parte s-a prezentat. Celor cinci persoane li s-a adus sau li se va aduce la cunoştinţă faptul că a fost dispusă începerea urmăririi penale. Sunt urmăriți penal patru ex-directori ai Uzinei Mecanice Sadu: Gheorghe Lorin Boian, actual director adjunct al Companiei Naţionale „Romarm”, Ilie Lăudat, Nicolae Dijmărescu şi Gabriel Lucian Bogdan, precum şi magazionerul Ion Boncu. Lorin Boian este judecat în prezent pentru ucidere din culpă după ce în urmă cu doi ani, două femei şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii care a avut loc la UM Sadu.

Au folosit fără drept materiale din rezerva de mobilizare

Potrivit unor surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cei cinci sunt urmăriţi penal pentru comiterea următoarelor infracţiuni: delapidare, spălare de bani, o infracţiune prevăzută în Legea 447 din 2004, privind folosirea rezervei de stat, precum şi pentru evaziune fiscală. Anchetatorii spun că în perioada în care au condus Uzina Mecanică Sadu, cei patru foști șefi s-au implicat în folosirea fără drept a materiei prime din depozitele unităţii, respectiv metale feroase şi neferoase, pentru realizarea de cartuşe şi gloanţe. Materialele respective făceau parte din rezerva de mobilizare, pe care  şefii uzinei ar fi avut datoria să o menţină. Conform anchetatorilor, în perioada 2008-2012, din depozitele fabricii de armament ar fi fost scoase sute de tone de materiale şi introduse în producţie. Materia primă ar fi fost folosită fără a exista aprobări din partea Companiei „Romarm” sau a ministerelor de resort, respectiv din partea Ministerului Apărării şi cel al Economiei şi Comerţului. „Procurorul a dispus începerea urmării penale, prin extinderea cercetărilor, față de trei foști directori generali ai UM Sadu și față de directorul de producție al acestei unități pentru comiterea infracțiunilor de instigare la delapidare și o altă infracțiune prevăzută de legea specială. De asemenea, s-a mai dispus începerea urmăririi penale și față de un magazioner al UM Sadu pentru infracțiunea de delapidare. S-a reținut că există indicii că persoanele cu funcții de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare aflate în prezent în administrarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat prin scoaterea unor cantități de materiale în valoare de peste 727 mii lei și introducerea lor în procesul de producere de muniție fără a fi întocmite documente legale care să ateste utilizarea acestora și influența pe care urmau să o aibă în prețul de cost al produselor finite. Cercetările continuă pentru stabilirea adevărului. Începerea urmăririi penale este un act procedural, iar cei cercetați se bucură de prezumpția de nevinovăție”, a declarat Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Gorj.

Vasile Constantin, director general al UM Sadu: „Pentru cantitatea care s-a folosit există documente”

Contactat telefonic, actualul director general al Uzinei Mecanice Sadu a declarat că, din 2001, această rezervă de mobilizare de care vorbesc procurorii nu mai există. Constantin consideră că niciunul dintre cei chemați la audieri nu este vinovat. „Prin ordinul 185/2001 s-au aprobat măsuri de reorganizare a rezervei de mobilizare. La UM Sadu nu s-a mai făcut această rezervă. Există această OUG, care spune lucrul ăsta. În aprilie 2002 au apărut norme metodologice care sunt aprobate și ele de Guvern. La UM Sadu nu se mai constituie această rezervă, potrivit acestor acte normative. Materialele urmează să fie valorificate potrivit acestor norme metodologice. Procurorii pot spune ce vor, materialele există, doar că nu mai există noțiunea de rezervă de mobilizare. Pentru cantitatea care s-a folosit există documente. Cei chemați la audieri nu au nicio vină. Nu s-au furat materiale, nu s-au vândut, ele s-au băgat în fabricație, sunt acte care să ateste aceste lucruri. Trebuie să fi nebun să crezi că s-au folosit aceste materiale altfel decât legal! Și acum mai sunt materiale din aceea rezervă, o parte din ele s-au folosit în procesul de fabricație. Aceste materiale sunt proprietatea Ministerului Economiei. Aceste materiale urmează a fi valorificate, așa zice legea. Nu am fost chemat la Parchet”, a spus Vasile Constantin, directorul UM Sadu.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Commentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. george says:

  …..si marmota invelea ciocolata! in orasul unde aduc valcenii cainii sa moara de foame, avem procurori serlocholmsi! sictir!

  Thumb up 2 Thumb down 0

 2. Costel says:

  Asta e rasplata pentru ca aproape 1000 de salariati mai au INCA un loc de munca la Sadu … Poate ca ar fi fost mai bine daca Boian i-ar fi pus pe toti pe lista de disponibilizare si ar fi trait linistit – ca si alti directori de filiale ale CN Romarm – din ajutoarele date de la stat.

  Thumb up 1 Thumb down 0

 3. denis says:

  Vai de capul nostru cu asa nenorociti.vai de noi in sadu asta,va ajunge un oras fantoma.

  Thumb up 0 Thumb down 1

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad