„Mă tem că e prea târziu să îmi întemeiez o familie”

Bună ziua!
Mă numesc Marcel și am  39 de ani. Sunt singur, iar aceasta este marea mea problemă. Nu mi-am dat seama când au trecut anii și am ajuns la o vârstă destul de înaintată fără să am o viață personală, respectiv o soție și copii. Mi-am dorit o familie mereu, doar că nu am pus accentul pe acest lucru, crezând mereu că mai am timp să mă ocup de acest aspect din viața mea. Cred că m-am concentrat mai mult pe partea profesională și nu mi-am dat seama că timpul trece foarte repede și că poate o să mă trezesc târziu.
Știu că 39 de ani nu este o vârstă foarte înaintată, adică nu mă consider o persoană în vârstă, dar mă tem să nu fie prea târziu pentru a-mi întemeia o familie. Spun acest lucru pentru că am observat că acum este foarte greu să am o relație cu o femeie serioasă. Am avut relații până acum, dar niciuna nu a ajuns la căsătorie. Acum însă mi-aș dori o astfel de relație, dar e dificil. Poate că sunt egoist, dar nu mi-aș dori să mă căsătoresc cu o femeie care a mai fost căsătorită și are și copii, pentru că îmi doresc să cresc proprii copii; de asemenea, nu mi-aș dori o femeie mult mai tânără (sub 30 de ani), pentru că sunt convins că nu am fi pe aceeași lungime de undă. Plus că multe dintre femeile pe care le-am întâlnit în ultima perioadă s-au întrebat „care e problema mea dacă nu m-am căsătorit până acum?”. Vreau să cred că nu am nicio problemă și tind să cred acest lucru pentru că niciodată nu mi s-au reproșat lucruri grave, care ar putea să ducă la destrămarea unei relații.
Cum ar trebui să abordez această situație, pentru că nu vreau să fac greșeala ca din dorința de a avea o familie, să mă căsătoresc cu persoana nepotrivită și peste 3-4 ani să mă trezesc în aceeași situație, dar cu un divorț la activ?


Monalisa Bogdan, asistent social cu trening in psihoterapie de familie răspunde:
Bună, Marcel!
Suntem diferiţi, pot spune despre noi, oamenii.
Dacă aş rămâne la această afirmaţie, aş aduce o informaţie incompletă. Dacă ne privim mai îndeaproape vom descoperii că există mai multe asemănări decât diferenţe. Dorinţele, nevoile, emoţiile pe care le avem şi felul cum învăţăm unii de la alţii ne fac să fim asemănatori chiar dacă percepem câteodată diferit sau ne manifestăm diferit. Ceea ce tu exprimi este o dorinţă universală, o dorinţă ce ne face să fim asemănători. Dorim să vedem o altă viaţă ce ne seamănă, ce creşte lângă noi, un cămin protector, avem nevoie de protecţie şi de a proteja şi iubi. În spatele dorinţei tale există o doză de teamă a eşecului. Nu am mai multe informaţii despre fostele relaţii sau relaţia pe care ai avut-o cu părinţii, dar nu te va ajuta dacă anticipezi frica. Dacă va exista acest sentiment tot timpul, apar frustrări, anxietăţi ce nu te vor ajuta, ci doar îţi vor pune piedici în construirea unei relaţii puternice. Ştii deja cum ai vrea să arate imaginea familiei tale, ai nevoie de mai multă încredere în tine. O frază scrisă de tine: „Vreau să cred că nu am nicio problemă și tind să cred acest lucru…” exprimă neîncrederea în tine şi poate chiar necunoaşterea. Este o zonă pe care aş vrea s-o explorezi, să înveţi să te cunoşti şi să-ţi recapeţi încrederea în tine. O perioadă a fost alegerea ta de a te focaliza pe o dezvoltare profesională şi ai pierdut-o din vederea pe cea personală, ai finalizat un plan, ai avut puterea să-l duci la îndeplinire, aşa vei avea puterea să ai şi o familie.


Categoria: Social

Tags: , ,

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. sandu says:

    Marcel , tu chiar vrei sa te casatoresti , adica daca domnisoara psiholoaga iti sugereaza sa mai astepti inca 10, 15 ani sa implininesti o varsta mai matura , pentru tine 50, 55 de ani tu ce faci chiar o sa te casatoresti ?
    eu zic sa nu risti…:)

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad