Mâini şi picioare mereu reci? Iată 3 soluţii ca să te încălzeşti!

Temperaturile scăzute din sezonul rece dau bătăi de cap persoanelor care au circulaţia periferică proastă şi care au mereu mâinile şi picioarele reci.

Extremităţile îngheţate veşnic, chiar şi când afară nu sunt temperaturi demne de luna ianuarie, ar trebui să tragă câteva semnale de alarmă. De regulă, fenomenul apare când sângele circulă cu o viteză mai redusă decât cea normală la extremităţi, situaţia fiind denumită circulaţie periferică deficitare. Dacă problema nu apare doar atunci când nu am estimat corespunzător vremea de afară şi ne-am îmbrăcat prea subţire, ci şi atunci când suntem corespunzători echipaţi, înseamnă că o vizită la medic este necesară. Dincolo de cele recomandate de specialist, puteţi însă recurge la măsuri uşor de pus în practică acasă pentru a preveni disconfortul mâinilor şi picioarelor veşnici reci.

Plimbări scurte

Circulaţia periferică deficitară merge mână-n mână cu lipsa sportului, exerciţiile fizice, chiar şi cele mai uşoare, ajutând la punerea în mişcare a sângelui prin vasele sangvine. Dacă nu vă simţiţi pregătiţi să scoateţi adidaşii şi să mergeţi la sală sau să vă apucaţi de un sport, recurgeţi măcar la plimbări scurte în fiecare zi. Şi o jumătate de oră de mers pe jos poate fi de mare ajutor. Pentru cei care petrec 80% din zi stând pe scaun la birou, vă puteţi pune în mişcare sângele de la nivelul picioarelor chiar şi din poziţia de şezut. Ridicaţi-vă picioarele, rotiţi-le pe rând, în sensul acelor de ceasornic. Repetaţi exerciţiul de zece ori pentru fiecare picior. Stând la birou, mai aveţi o opţiune: apăsaţi alternativ pe vârf şi pe călcâie. Totodată, doamnele ar trebui să evite, pe cât posibil, statul picior peste picior, căci poziţia poate strangula vasele de sânge. Tot femeile ar trebui să evite şi încălţămintea cu toc mai înalt de cinci centimetri, astfel încât laba piciorului să stea cât mai comod. O poziţie incomodă generată de pantofi prea strâmţi sau cu tocuri prea înalte îngreunează circulaţia labei piciorului.

Masajul

Nimeni nu poate contesta beneficiile masajului, iar în ceea ce priveşte circulaţia periferică, regula se aplică fără doar şi poate. Chiar dacă nu aveţi pe cineva care să vă maseze picioarele, nu ezitaţi să o faceți voi, chiar şi în timpul petrecut la televizor. Pe piciorul curat, poate chiar folosind ulei de măsline sau un ulei special pentru picioare, puteţi aplica mişcări şi presiune cu ajutorul palmelor, astfel încât să vă puneţi sângele în mişcare şi la nivelul extremităţilor. Mai mult de atât, dacă vă faceţi singuri masajul, aveţi un avantaj: lucraţi atât picioare, cât şi mâinile.

Duşuri reci şi calde

Când ne confruntăm cu extremităţi reci sau chiar îngheţate, nu trebuie niciodată să le introducem în apă fierbinte. Senzaţia de frig la nivelul mâinilor scade dacă le băgăm în apă călduţă. De altfel, duşul alternativ ajută ca sângele să circule din exteriorul organismului către interior şi invers, ca un acordeon, deblocându-se astfel fluxul. Alternarea duşurilor reci cu cele calde contribuie, totodată, la menţinerea elasticităţii pielii.

www.ziare.com

Categoria: Puls

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad