Majorare fără precedent la factura de curent!

 

FOCUS ENERGETIC: Un proiect de Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar putea conduce, practic, la majorarea fără precedent a facturilor la electricitate. După ce a diminuat facturile prin reducerea cotei obligatorii de certificate verzi, ANRE va creşte facturile prin modificarea regulamentelor privind Piaţa de Echilibrare (PE).

Având în vedere că electricitatea nu se poate stoca, ceea ce înseamnă că tot ceea ce se produce trebuie şi consumat, a apărut această Piaţă de Echilibrare a Sistemului Energetic Naţional (SEN).

De exemplu, un consumator ştie că el consumă circa 100 MWh, de la ora 12.00 la ora 13.00, pentru această cantitate având încheiat un contract bilateral. Totuşi, pentru o anumită zi, ştie că, în acelaşi interval orar, va consuma 110 MWh, drept pentru care merge pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) pentru a achiziţiona cei 10 MWh în plus. În ziua de consum, o variantă este că, în loc de 110 MWh, consumă 105 MWh. Pentru cei 5 MWh primeşte o compensare de 0,1 lei/MWh. O altă variantă este aceea că, în loc de 110 MWh consumă 115 MWh. Pentru aceşti 5 MWh ar putea plăti sume exorbitante.

În primul rând, HG 138/2013 prevede accesul garantat şi dispecerizarea cu prioritate a energiei produse de Complexul Energetic Oltenia şi termocentrala Mintia – Deva din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. „ANRE a luat act de prevederile ultimului act de legislaţie primară (HG nr. 138/2013) şi a considerat necesar să transpună prevederile acestuia în legislaţia secundară, şi anume modificând Ordinul ANRE nr. 33/2012, care explicita modul de integrare în funcţionarea pieţei de echilibrare a prevederilor privind accesul garantat şi dispecerizarea cu prioritate, prevăzute atunci doar pentru energia electrică din surse regenerabile de energie (în conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare) şi pentru cea produsă în cogenerare de înaltă eficienţă”, se arată în Nota de fundamentare a noului Ordin al ANRE.

Pe de altă parte, ANRE notează şi că „s-a considerat oportun ca în acest ordin să fie incluse şi prevederi în aplicarea dispoziţiilor art. 75 alin. (2) din Legea nr. 123/2012, care se referă la obligaţia ANRE de a stabili un mecanism de corelare a preţului orar de ofertă pe PE cu preţul de închidere a Pieţei pentru Ziua Următoare (PIP al PZU)”.

„O consecinţă a acestor prevederi este necesitatea eliminării limitei existente a preţurilor de ofertă pe PE, de 450 lei/MWh, prevăzută în Ordinul nr. 33/2012 la art. 3 alin. (1) lit. b). Deoarece pentru PIP pe PZU nu este impusă nicio limită, iar ANRE trebuie să coreleze cele două pieţe, se consideră că introducerea unei dependenţe între preţul de ofertă pe PE şi PIP al PZU nu reprezintă impunerea unei limite, ci răspunde obligaţiei de corelare”, se mai arată în Nota de fundamentare.

În consecinţă, la art. 2 al proiectului de Ordin al ANRE se stipulează: „preţul ofertelor pe piaţa de echilibrare pentru un interval orar trebuie să fie mai mic sau egal cu PIP al PZU pentru acelaşi interval orar, plus 450 lei/MWh”.

Reamintim, în anul 2011 şi 2012, când a fost secetă severă, iar Hidroelectrica nu a putut produce electricitate, ba chiar a intrat în forţă majoră, ceilalţi mari producători, termocentralele, nu şi-au vândut energia pe PZU, ci pe Piaţa de Echilibrare, pentru că primeau mai mulţi bani. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi acum: producătorii să nu mai meargă cu producţia pe PZU, ci direct pe PE. În consecinţă, fiind cerere mare pe PZU, dar oferta mică, preţurile vor creşte. Mai mult, fără ştiinţa ANRE sau a Consiliului Concurenţei, două companii pot lucra „mână în mână”, una să vândă, iar alta să cumpere, cu 10.000 lei megawatt-ul de electricitate (evident, o cantitate mică). Urmarea: pe Piaţa de Echilibrare preţul va ajunge la 10.450 lei/MWh!

De altfel, că preţurile pe Piaţa de Echilibarea au crescut, ca urmare a HG 138/2013, nu mai este un secret. De exemplu, plata pentru piaţa de echilibrare a fost de circa 3 ori mai mare în luna mai (când s-a aplicat HG 138) faţă de aprilie. În plus, Transelectrica, operatorul pieţei de echilibrare, dar şi cea care deţine Dispeceratul Energetic Naţional (cel care „dictează” în SEN) nu publică cantităţile şi preţurile cu care achiziţionează electricitatea pentru PE.

Astfel, un lucru este sigur: factura finală la energie electrică nu poate decât să crească! Furnizorii vor transmite consumatorilor finali aceste noi costuri. Astfel, chiar dacă pentru consumatorii casnici preţul este reglementat (ceea ce ar putea însemna că nu se modifică), furnizorii Enel, Cez, Eon şi Electrica vor putea merge la ANRE şi cere majorarea preţului final al electricităţii, pentru a fi introduse şi costurile aferente Pieţei de Echilibrare.

Pe de altă parte, toate produsele şi serviciile s-ar putea scumpi, tocmai prin înglobarea noilor costuri, ceea ce va duce şi la creşterea inflaţiei.

Categoria: Ultima oră

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad