Mamă la 11 ani și bunică la 24 de ani!

De la an la an, în județul Gorj a crescut numărul fetelor minore care devin mame. Multe dintre ele sunt de etnie romă, iar copiii aduși pe lume sunt crescuți în familie, dar sunt și cazuri în care acești copii ai unor alți copii au o altă soartă, mult mai rea. Specialiștii vorbesc de ani de zile despre inconveniențele de a deveni mamă la vârsta copilăriei, însă aceste informații ajung cu greu la această categorie a populației și nu numai. Ultima astfel de mămică are 13 ani și a născut săptămâna trecută. Mama ei, bunica noului-născut are doar 24 de ani.

La 13 ani o fetiță nu trebuie să știe ce înseamnă a fi mamă, ea trebuie să își vadă senină de copilărie, să-și continue viața cu puritatea specifică vârstei. De multe ori, în ultimii ani, fetițe care ar fi trebuit să meargă la școală, să învețe și să se joace alături de prietene, au rămas însărcinate și au devenit, mult prea devreme, mame. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj sunt specialiștii care monitorizează cazurile de acest gen. La această instituție ajung mamele care vor să-și abandoneze copiii, tot ei monitorizează cazul unei minore mame o perioadă de timp. Din păcate, la DGASPC Gorj nu reușesc să ajungă fetițele de etnie romă care au familii dornice să-și crească nepoții, chiar dacă cele care îi aduc pe lume sunt minore și nu au discernământ. „În anul 2012 au fost înregistrate în evidenţele DGASPC Gorj un număr de 6 mame minore, iar în anul 2013 au fost înregistrate până în acest moment alte patru cazuri similare. Cauzele pentru care fetele minore ajung mame sunt de ordin educațional și/sau material”, a spus Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj. La Centrul Maternal din Târgu-Jiu sunt cazate în prezent două mame minore (care nu sunt de etnie romă n.red.).

Are 24 de ani și este mamă și bunică

Problema copiilor care devin părinți nu este o noutate nici pentru județul nostru și nici pentru țara noastră. La Târgu-Jiu, săptămâna trecută, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu o fetiță de 13 ani, dintr-o familie de romi, a devenit mama unei fetițe perfect sănătoase. Bunica nou-născutului este o tânără de 24 de ani, femeie care a născut, la rândul ei, pe când avea doar 11 ani. Cel mai probabil fiica sa în vârstă de 13 ani nu va mai frecventa cursurile școlare, ea fiind de acum soție și mamă. Inconștiența acestor oameni nu are leac, mai ales că de astfel de cazuri auzim destul de des. Căsătoriile între copiii romi  nu au devenit nici pe departe istorie, iar autoritățile nu au găsit soluția să le stopeze. Autoritățile ar trebui să ia măsuri în astfel de cazuri. „Nașterea la o așa vârstă poate fi o experienţă traumatizantă, ce ar putea avea efecte negative pe termen lung. Unii copii pot sa se retragă, să se izoleze, unii pot să ajungă la tentative de suicid. Alţi copii, însă, se răzbună pe toată lumea, devin foarte agresivi. Și medicii spun că pot apărea anumite riscuri. Vorbim despre pierderea sarcinii în perioada târzie, pot fi mai predispuse la hemoragii. Bineînţeles că sistemul nervos nu este aşa ca la o femeie formată. Minorele care ajung mame au nevoie de consiliere de specialitate”, a afirmat psihologul Eva Horga.

Lipsa educației, una dintre cauze

De regulă mamele minore provin din familiile dezorganizate, unde educația sau mijloacele materiale sunt pe ultimele planuri. Chestionate cu privire la situația în care se află, minorele le-au răspuns psihologilor că au sperat că vor avea o viață mai bună, au fugit de acasă în speranța că nu vor mai fi abuzate fizic de unul sau altul din părinți și așa mai departe. „În vederea prevenirii separării copilului de părinții săi, cuplurile mamă-copil sunt sprijinite în vederea creării condițiilor necesare rămânerii micuților în familie și li se oferă asistență de specialitate în funcție de nevoile identificate. Cuplurile mamă-copil sunt evaluate periodic timp de 6 luni prin vizite lunare la domiciliu în colaborare cu autoritățile locale  iar unde este nevoie se prelungește monitorizarea cazului cu 3 sau 6 luni. În colaborare cu autoritățile locale se oferă sprijin în vederea întocmirii actelor privind situația juridică și socială a mamelor/copiilor. De asemenea se oferă alternative temporare de îngrijire a copiilor (plasament familial), găzduire într-un centru maternal, sau se oferă sprijin pentru realizarea adopției dacă mama/familia nu dorește să-și păstreze copilul”, a spus Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Categoria: Social

Tags: ,

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. dino says:

    TIGANU-I TOT TIGAN !

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad