Mănâncă mult pepene. Ajută! Lubeniţa protejează inima, melonul apără pielea contra razelor ultraviolete

Te răcoreşte. Îţi taie şi setea, şi pofta de dulciuri rafinate, dăunătoare sănătăţii. În schimb, îi furnizează organismului nutrienţii de care are mare nevoie ca să funcţioneze la parametri maximi. Iată trei motive puternice ca să te delectezi cu pepene şi vara asta. Roşu sau galben? Şi, şi – spune specialistul ziarului Libertatea, dr. Cristina Bălănescu. Şi explică de ce.

Indiferent de culoare (roşu – numit popular lubeniţă – sau galben, cunoscut şi sub denumirea melon), pepenele este o sursă esenţială de vitamina A şi de potasiu, nutrienţi ce păzesc sănătatea ochilor, reglează tensiunea arterială, prevenind accidentele vascular-cerebrale, şi susţin sistemul muscular, preîntâmpinând pierderea de masă osoasă şi osteoporoza.
Alt atu: acest fruct de sezon conţine foarte multă apă şi o cantitate infimă de calorii. Aşa că ajută corpul să se hidrateze şi îl detoxifică (fiindcă apa pe care o furnizează miezul, fie el roşu sau galben, se elimină iute, luând cu ea toxinele din organism).
Dincolo de aceste câteva elemente comune (deşi nu sunt singurele), să vedem ce atuuri are fiecare dintre cele două soiuri.

DACĂ PREFERI PEPENELE ROŞU (lubeniţa)…

…sănătatea ta are numai de câştigat. Fiindcă elementul nutritiv de bază, în cazul pepenelui roşu, este licopenul: un pigment natural care dă culoarea specifică miezului şi care are puternic efect antioxidant (combate radicalii liberi, „responsabili” cu procesul de îmbătrânire).
Cum 95% din compoziţia lui este apă, pepenele roşu reglează funcţia renală şi previne formarea pietrelor la rinichi.
Din acelaşi motiv, nutriţioniştii îl recomandă şi în curele de detoxifiere, soldate cu pierderea în greutate, cu revigorarea tuturor organelor şi cu un ten mai luminos.
Pepenele roşu conţine şi fibre care stimulează digestia şi împiedică stocarea grăsimilor, preîntâmpinând creşterea valorilor tensiunii arteriale şi instalarea aterosclerozei (depunerea de grăsimi pe vasele sangvine, până la înfundarea lor).

DACĂ ÎŢI PLACE MAI MULT CEL GALBEN (melonul)…

…este cazul să ştii că el conţine ceva mai puţină apă decât cel roşu (circa 90%) şi este mai dulce; dar are în compoziţie la fel de puţine calorii (35-40 de calorii la 100 g de produs).
În schimb, îşi depăşeşte „ruda” mai colorată prin conţinutul de potasiu, de vitamine B6 şi B3 şi de fibre alimentare.
În plus, pepenele galben este „campion” la conţinutul de betacaroten (provitamina A, un ingredient care se transformă în vitamina A şi face minuni pentru sănătatea pielii, protejând-o de atacul radiaţiilor ultraviolete, dar şi pentru ochi, sporind acuitatea vizuală).
O enzimă importantă din compoziţia pepenelui galben (superoxiddismutaza – SOD) protejează organismul împotriva toxicităţii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea timpurie.

PONT

Din cauza conţinutului mare de apă, pepenele (cel roşu, în special, consumat în cantităţi mari) este contraindicat persoanelor cu insuficienţă renală.

Categoria: Sănătate

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad