Mâncare stricată? Verifică temperatura din frigider! 8 sfaturi utile ca să nu ai necazuri, vara asta, cu aparatura frigorifică

Vara, frigiderul și combina frigorifică fac faţă cu greu temperaturilor în creştere din casă. Aşa că riscul de a te trezi cu alimente alterate şi cu nesuferitul miros în frigider creşte direct proporţional cu numărul gradelor de afară şi din casă. Ca să previi aceste neplăceri, aparatul are nevoie de îngrijiri speciale, de sezon.

Pentru ca alimentele să se păstreze perfect în frigider, chiar şi în zilele caniculare, trebuie să respecţi nişte paşi.

1. Nu îl supraîncărca

Depozitarea unei cantităţi mari de produse poate bloca fluxul de circulaţie a aerului, cel care păstrează alimentele reci.

2. Păstrează temperatura şi umiditatea optime

Conservarea alimentelor în condiţii optime se poate face doar păstrând o temperatură constantă, de aproximativ 4°C, şi un nivel adecvat de umiditate (70-85%) în interiorul frigiderului (modelele moderne sunt dotate cu dispozitiv de control al umidităţii).

3. Depozitează doar preparate reci

Dacă o să pui în frigider un vas cu mâncare fie ea doar călduţă, se va modifica temperatura şi se va produce condens. Urmarea: se schimbă gustul mâncării şi/ sau alimentele pot mucegăi.

4. Deschide uşa cât mai rar

Pentru că ţii în el şi produse care în sezonul rece mai stau şi pe balcon sau în cămară, umbli mai des la frigider. În special pentru băuturile reci – apă, bere etc. O idee bună ar fi să foloseşti pentru acestea fie un refrigerator mai mic, fie o geantă frigorifică de calitate.

5. Curăţă-l periodic

În perioadele caniculare, este indicat să cureţi tot interiorul aparatului din două în două săptămâni (nu trebuie să îl dezgheţi; dacă este un frigier no frost, frecvenţa acestei operaţii este stabilită clar în cartea tehnică).

6. Ţine-l într-un spaţiu bine aerisit

Locul în care stă frigiderul sau combina trebuie să fie unul aerisit şi cu o temperatură cât mai redusă: fiecare grad în plus conduce la o creştere a consumului de energie cu 3%. Aparatul va „munci” mai mult, dar tot nu va reuşi să menţină temperatura scăzută în interior.

7. Nu-l bloca între pereţi

Dacă e aşezat într-o nişă prea strâmtă sau la o distanţă mai mică de 10 cm de pereţi va fi afectată ventilarea condensatorului (va consuma mai mult curent şi tot nu va răci la parametri optimi). Standardul european pentru aparate incorporabile cere ca lăţimea minimă a nişei să fie de 60 cm.

8. Să nu-l bată soarele

Evită să ţii un aparat frigorific în subsol sau în garaj cu grad de umiditate mare. Iar dacă i-ai găsit un loc afară, asigură-te că nu e expus direct razelor solare sau apei de ploaie, care poate afecta instalaţia electrică.

Bine de ştiut

În magazinele specializate există produse care te ajută: agenţi de curăţare care igienizează perfect frigiderul; geluri deodorante care, aşezate pe raftul uşii, neutralizează mirosurile de carne, brânză, peşte etc.; dispozitive antimucegai, care facilitează fluxul de aer din jurul alimentelor.

www.libertatea.ro

Categoria: Puls

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad