Medierea a devenit obligatorie pentru toți cetățenii care apelează la justiție

Medierea a devenit obligatorie de la 1 august. Medierea reprezintă o modalitate alternativă de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei persoane specializate – mediatorul – în condiții de neutralitate, confidențialitate și imparțialitate.
Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile. Mediatorul facilitează comunicarea dintre părți, neavând posibilitatea decizională asupra înțelegerii asupra cărora părțile ajung, dar le poate îndruma să verifice legalitatea înțelegerii dintre acestea. „Începând cu 1 august, o parte din acțiunile civile și chiar penale vor fi respinse de instanțele de judecată, dacă părțile implicate nu vor merge la mediator, dacă nu vor avea la dosar un certificat emis de mediatori. Ei sunt obligați să treacă printr-o ședință de mediere, înainte de începerea procesului, ședință în care vor fi informați despre avantajele medierii. Acest lucru este stipulat de lege. La nivelul județului Gorj avem un număr de 58 de mediatori care au absolvit cursul de mediator, dar pe tabloul de mediatori postat de către Consiliul de Mediere sunt 39 de mediatori autorizați la nivelul județului nostru. Ceilalți colegi nu și-au luat încă autorizația. Este o profesie liberală, pentru a fi un bun mediator este nevoie de cunoaștere, abilități, practică, răbdare, bună credință și un comportament adecvat pentru a câștiga încrederea părților”, a spus Marius Vlaicu, preşedintele Asociaţiei Centrul de Mediere Gorj. O ședință de mediere costă aproximativ 150 lei și pot fi mediate tot felul de conflicte.

Categoria: Actualitate

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Bocutz says:

    Asta-si face reclama. De ce nu puneți “P” ?

    Thumb up 2 Thumb down 0

  2. gagu says:

    Bai Vlaicule cum te/ai lipit si la functia asta?Ca este o profesie liberala stim si noi dar mai stim si cit esti tu de liberal.In ceea ce priveste celelalte calitati insirate de tine nu posezi frate niciuna din ele.Lasa nene Vlaicule pe cineva competent in fruntea acestei institutii cu adevarat importante iar tu mai cauta vreun partid de care sa te agati.Tu asta ai fost toata viata un oportunist dar si traseist si mai grav,un tradator politic.

    Thumb up 2 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad