Mii de pelerini au petrecut Sfânta Maria la mănăstirile din Gorj

Mănăstirile Tismana, Lainici şi Polovragi au fost, în ultimele zile, adevărate centre de pelerinaj ale credincioşilor din întreaga ţară. Mii de persoane au participat la slujbele oficiate de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Olteniei, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Sute de credincioşi din toată regiunea Olteniei au ajuns la Mănăstirea Tismana, pentru a sărbători praznicul acestui sfânt locaş, Adormirea Maicii Domnului. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât prezent în mijlocul credincioşilor a fost Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii. La final, credincioşii au fost binecuvântaţi de ÎPS Irineu, după care au participat la tradiţionala agapă frăţească. De asemenea, aceştia au primit pachete cu alimente pregătite de către maicile de la mănăstire special pentru această sfântă zi de sărbătoare. Alte sute de credincioși au participat la slujba de la Mănăstirea Polovragi, una dintre cele mai frumoase biserici din județul nostru. Aici, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la cunoscuta vatră monahală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei de joi, Părintele Episcop a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Cristian Raicu. Biserica mănăstirii Polovragi, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este zidită in stil bizantin, având formă trilobată cu abside laterale. Catapeteasma executată din lemn de tei reprezintă o adevărată capodoperă a vechii sculpturi româneşti, având o bogată ornamentaţie cu împletituri florale. Mănăstirea are şi o colecţie muzeală, ce adăposteşte o bogată colecţie de icoane pe lemn şi sticlă, ce provin din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, precum şi depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3000 de volume în limbile română, slavonă şi greacă.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad