Minerii de la Husnicioara se tem că nu vor fi chemați la muncă

Sindicaliştii de la Sucursala Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au solicitat conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO) să anuleze decizia de trimitere în şomaj tehnic a salariaţilor de la exploatarea minieră Husnicioara, judeţul Mehedinţi.

În urmă cu două zile, liderul Sindicatului Liber Termo, Alexandru Tănase, a declarat că există îngrijorarea legată de faptul că, dacă nu se va lua decizia de rechemare la lucru a minerilor până pe 15 octombrie, când se încheie perioada de şomaj a acestora, stocul de cărbune existent va fi complet epuizat, situaţie care va influenţa negativ producţia de abur tehnologic şi de energie electrică a termocentralei din Halânga. „Pentru a avea în sezonul rece un stoc de minim 250.000 tone de cărbune, trebuie intensificată activitatea de exploatare. Conform calculelor şi angajamentelor, zilnic ar trebui să fie livrate către RAAN în jur de 9.000 tone lignit”, a precizat Tănase, conform Agerpres. Potrivit sindicalistului, în prezent, aprovizionarea cu cărbune a termocentralei se face din depozitele Cucuieţi şi Valea Copcii ale carierei de suprafaţă Husnicioara, unde se află aproximativ 40.000 tone, cantitate insuficientă pentru a asigura exploatarea la capacitate a cazanelor Termocentralei Romag-Termo.

Contestat de Fondul Proprietatea pentru că a dat cărbune, în continuare, unui datornic

Între timp, livrările de cărbune de la CEO pentru RAAN au fost reluate, urmând  ca administratorul special să semneze cu directorii CEO o înțelegere privind modalitatea de plată a lignitului primit. Acesta a fost miercuri la CEO, însă nu se cunoaște rezultatul discuțiilor. La Husnicioara sunt 670 de oameni în șomaj tehnic, lucrând însă în regim normal cei de la departamentul de livrări. Regia Autonomă de Activități Nucleare are de achitat nu mai puțin de aproape 200 de milioane de lei către CEO. Din cauză că a livrat în continuare unui datornic, Directoratul CEO a fost reclamat de Fondul Proprietatea, unul dintre acționarii complexului. Șansele ca CEO să își recupereze banii sunt aproape inexistente, la masa credală fiind mai mulți creditori.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad