Mit sau realitate: poţi să bei vin roşu la menstruaţie?

În timpul menstruaţiei te simţi balonată, nervoasă, obosită şi ai crampe. E normal, dar poţi lua câteva măsuri ca să te simţi mai bine în zilele acelea. Află dacă ai sau nu voie să bei vin roşu în timp ce eşti la menstruaţie.

Ce este normal când vine vorba de ciclul menstrual

Ciclul menstrual – perioada dintre prima zi a unei menstruaţii şi prima zi a celei următoare – variază mult de la o femeie la alta sau chiar de la o vârstă la alta. Menstruaţia poate să vină la 21-35 de zile şi să dureze între două şi şapte zile.
La pubertate, multe fete au cicluri lungi şi neregulate, cu menstruaţie odată la 30-35 de zile sau mai mult. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, ciclurile devin mai scurte şi mai regulate. Ciclul poate să fie regulat, având aceeaşi lungime în fiecare lună sau poate să fie uşor neregulat. Cantitatea de lichid menstrual eliminat poate fi mai mare sau mai mică, iar durerile pot fi mari sau inexistente.
Toate aceste lucruri sunt perfect normale. Când vine vorba de ciclul menstrual şi de menstruaţie, „normal” înseamnă ce e normal pentru tine.

Ce NU este normal să ţi se întâmple la menstruaţie

Oricare din aceste schimbări ar trebui să te trimită la medic:
• Nu ai menstruaţie timp de 90 de zile;
• Menstruaţiile devin neregulate după ce mult timp au fost regulate;
• Sângerarea durează mai mult de şapte zile;
• Sângerarea este mai abundentă ca de obicei – de exemplu dacă trebuie să schimbi tamponul mai devreme de o oră;
• Ciclul menstrual se scurtează sau se lungeşte brusc;
• Ai sângerări între menstruaţii;
• Ai dintr-o dată dureri mult mai mari ca de obicei;
• Faci febră şi te simţi rău în timpul menstruaţiei fără vreo altă cauză (răceală, alte boli cunoscute).

Sfaturi pentru a scăpa de simptomele neplăcute de la menstruaţie

1. Hidratează-te! Bea apă suficientă pentru a elimina balonarea şi constipaţia. Ai nevoie de doi litri pe zi.
2. Renunţă la sare şi la cofeină! Cofeina îţi dă energie doar pe moment. Când trece efectul ei, eşti din nou obosită şi nervoasă. Sarea favorizează reţinerea apei în ţesuturi.
3. Fă exerciţii uşoare! Sigur nu ai chef de sport când ai crampe şi te simţi mereu obosită. Dar o plimbare sigur te va face să te simţi mai bine.
4. Mănâncă puţină ciocolată! Chiar dacă eşti la dietă, câteva pătrăţele de ciocolată îţi dau pe loc o stare de bine.
5. Încălzeşte-te! Pune apă fierbinte într-o sticlă şi ţine-o în braţe sau pe abdomen. Căldură uşurează crampele şi te face să te simţi mai bine.
6. Odihneşte-te! E cel mai important! Organismul tău trece printr-o perioadă grea şi are nevoie de odihnă mai mult ca oricând.

Mit sau realitate: Ai voie să bei vin roşu când eşti la ciclu?

Deşi acest mit circulă de foarte mult timp printre femeile de toate vârstele, nimeni nu pune punctul pe i: se poate sau nu să bei vin roşu când eşti la menstruaţie?
De fapt, consumul de vin roşu, care conţine alcool, duce la dilatarea vaselor de sânge, deci, tehnic vorbind, ar trebui să ajute la reducerea fluxului, nu la creşterea acestuia.
Pe de altă parte, se ştie că vinul roşu creşte tensiunea arterială, deci persoanele care au deja un flux crescut ar trebui să se ferească de vinul roşu pe perioada menstruaţiei, pentru a nu avea parte de „surprize neplăcute”.Aşa cum fiecare femeie este diferită, şi corpurile noastre reacţionează diferit la diverşi stimuli. Dacă ştii că ai de obicei un flux mare de sânge la menstruaţie, este bine să eviţi consumul de vin roşu cu câteva zile înainte şi pe timpul celor câteva zile de sângerare. La fel, dacă eşti anemică şi ai tensiunea mică, un pahar de vin roşu seara, la culcare, nu ar avea de ce să-ţi creeze probleme.
În general, fiecare femeie va observa la ce reacţionează şi la ce nu; nu se poate vorbi despre o regulă general valabilă, în cazul consumului de vin roşu la menstruaţie.

Categoria: Sănătate

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad