Mugur Isărescu, la Tismana – Guvernatorul a depus actul de fundație al Muzeului Tezaurului


- Vezi de cine a fost prezentat drept „Guvernatorul României”

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a fost ieri la Mănăstirea Tismana pentru ceremonia de depunere a Actului de fundație al Muzeului Tezaurului. BNR  a inițiat transformarea peșterii muntelui Stârmina într-un muzeu al tezaurului, acolo unde, în 1944 a fost ascuns aurul României, ferit pe de o parte de nemți, pe de alta, de ruși.

În discursul său, guvernatorul a amintit istoria pe scurt a tezaurului de la Tismana, ascuns întâi în beciul mănăstirii și mutat apoi în peștera din imediata apropiere a lăcașului de cult. „Deși de multe ori se spune că că nu se învață nimic din istorie, Banca Națională a României a învățat din experiența dramatică a Primului Război Mondial, când cele 93 de tone de aur trimise în Rusia nu s-au mai întors. În ce de-Al Doilea Război Mondial, BNR a decis să apere singură stocul său de aur. În 1944, tezaurul era sub foc încrucișat: pe de-o parte, Armata Germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roșie, care se apropia de granița noastră răsăriteană. În aceste condiții, Banca Națională, în acord cu guvernul, a decis să transporte aurul în cel mai deplin secret, aici, la mănăstirea Tismana, unde a fost depus în peșteră”, a spus Guvernatorul, în discursul său.

ÎPS Irineu, alături de Guvernatorul BNR

Un sobor de preoți au oficiat o mică slujbă religioasă în momentul depunerii Actului de fundație, vorbind apoi și ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscop al  Craiovei, prezent la această ceremonie. Mesajul său a fost că tezaurul României nu a însemnat numai aurul depozitat la Tismana, ci și  valoare, istorie și demnitate. De asemenea, guvernatorul Mugur Isărescu a fost primit în județ  de președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, care l-a însoțit de altfel și la mănăstire.  Un moment cu haz a fost când Ion Călinoiu  l-a numit pe Mugur Isărescu „guvernatorul României”, în cele câteva cuvinte spuse de la pupitru.

„Doar un public educat poate înțelege mai ușor mesajele Băncii Centrale”

Mugur Isărescu a mai spus că în muzeul aflat acum în construcție vor fi valorificate documentele păstrate în Arhiva BNR, care completate cu o bogată ilustrație, vor prezenta toate momentele importante din perioada 1944 – 1947.Cu alte cuvinte, guvernatorul și-a asumat misiunea de a face cunoscut trecutul, mai ales celor tineri, și să-l promoveze, spunând că doar un public educat poate primi și înțelege mai ușor mesajele Băncii Centrale. „Trebuie să vă mărturisesc că văd în proiectul acestui muzeu un prilej pentru a analiza dacă dictonul «Historia magistra vitae», adică «Istoria – învățătorul vieții», mai poate fi actual sau dacă, nu cumva, singurul lucru pe care îl învățăm din istorie este că oamenii nu învață nimic”, a mai spus Mugur Isărescu, citându-l pe Friedrich Hegel.


Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad