Mulți șomeri, locuri de muncă puține

În această vară au crescut și rata șomajului, și numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Dar și numărul absolvenților care au început să își depună actele pentru a primi indemnizația de șomaj.

Rata șomajului a crescut și în județul nostru, alături de Dolj, Vaslui, Mehedinți, Galați și alte județe. Avem peste 10.100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, iar oferta angajatorilor este total nesatisfăcătoare. Cele mai multe slujbe sunt oferite peste hotare. Ca de fiecare dată, oferta locurilor de muncă cuprinde mai multe job-uri pentru muncitorii necalificați sau persoanele cu studii medii. Munca necalificată este mai căutată de angajatori pentru că are o contravaloare a serviciilor mai mică. Cei de la AJOFM spun că un angajator cheltuieşte mai puţin cu un muncitor necalificat decât cu unul cu studii superioare. „A crescut numărul șomerilor și rata șomajului. Rata șomajului pentru luna iunie este de 6,99%  pentru un număr de 10.112 șomeri. Avem o ofertă de locuri de muncă în străinătate prin Serviciul Eures. De exemplu, avem locuri de muncă vacante în spațiul european: în Danemarca, Germania și alte state. Sute de elevi şi studenţi care şi-au încheiat studiile vor deveni şomeri în perioada următoare. Peste 300 de absolvenţi şi-au depus dosarele la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj pentru a beneficia de indemnizaţia de 250 de lei lunar. Suma respectivă va fi acordată numai dacă beneficiarii vor dovedi periodic faptul că se află în căutarea unui loc de muncă”, a afirmat Ana Maria Niculescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Gorj.

Cursuri de formare profesională, pentru a-i ajuta pe șomeri

Şomerii care au peste 50 de ani îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă, pentru că mulţi au calificări care nu se mai caută, iar pentru a veni în sprijinul lor, AJOFM Gorj organizează cursuri de formare profesională. În luna iulie, AJOFM Gorj organizează mai multe cursuri de calificare/recalificare și formare profesională pentru mai multe meserii. Cursurile sunt gratuite pentru şomeri, deţinuţi şi pentru persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi care nu realizează venituri peste 500 de lei. Mai sunt gratuite şi pentru persoanele care au reluat activitatea după concediul de creştere a copilului şi pentru persoanele care au efectuat stagiul militar. De exemplu, la Târgu-Jiu se organizează cursuri de formare profesională în meseriile brutar, ospătar (chelner) vânzător în alimentație, operator introducere validare/prelucrare date, manager în activitatea de turism și director de centru informare turistică. Se mai organizează cursuri pentru meseriile de dulgher-tâmplar-parchetar, frizer, fierar betonist, inspector resurse umane, instalator instalații tehnico sanitare, lucrător în creșterea animalelor, sudor sau zidar pietrar tencuitor etc. „Cursurile de formare profesională vin în sprijinul șomerilor care se pot recalifica pentru a mări șansele găsirii unui loc de muncă. Sunt o alternativă pentru diminuarea şomajului, mai ales că ne-o demonstrează plasarea în câmpul muncii a şomerilor după absolvirea cursurilor. O parte din ei îşi găsesc un loc de muncă în domeniul în care s-au calificat/recalificat. Printre cele mai căutate cursuri sunt cele de operator calculator, lucrător comerţ, lucrător în agricultură, agent pază, ospătar şi inspector resurse umane. Acum toţi agenţii economici sunt obligaţi să aibă ca angajat un inspector resurse umane pentru că nu mai există cărţile de muncă”, a spus Ana Maria Niculescu.

Prea puțini angajați, prea mulți pensionari. Locurile de muncă, o adevărată problemă

Principalul dezechilibru din următoarea decadă va fi reprezentat de raportul dintre numărul pensionarilor și forța de muncă contribuabilă. Declarația îi aparține guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de site-ul econtext.ro: „Fără o soluție de durată, creșterea numărului de contribuabili în general și de contribuabili la bugetele sociale, celălalt obiectiv, creșterea economică echilibrată, nici nu se poate atinge. Suntem în situația în care aproape tot deficitul bugetului consolidat în România provine din contul de pensii și acest lucru este extrem de important”, a spus Isărescu. Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, numărul total al pensionarilor era, la finele lunii martie 2013, de 5,2 milioane persoane, în scădere. Având în vedere efectivul salariaților, de 4.360.500 persoane la sfârșitul lunii martie 2013, comunicat de Institutul Național de Statistică, s-au înregistrat 1,21 pensionări la un salariat, față de 1,23 pensionari la un salariat, la finele anului trecut, scriu cei de la econtext.ro.

Categoria: Social

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad