Municipiul Târgu-Jiu s-a înfrățit cu orașul Forbach, din Franța

Municipiul Târgu-Jiu s-a înfrăţit cu oraşul minier din Franţa, autorităţile locale efectuând recent o vizită în regiunea franceză, la Forbach, acolo unde au semnat acordul de înfrăţire. Reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu doresc să atragă investitori din Forbach la Târgu-Jiu.

Directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu, a declarat că specialiştii din Forbach vor veni la Târgu-Jiu pentru a putea identifica oportunităţi privind crearea de noi activităţi economice și noi oportunități economice la nivelul municipiului. „Orașul Forbach este situat în partea de Nord Est a Franței, lângă Germania, un oraș de graniță, localitate în care se simte influența nemților. În Franța funcționează altfel sistemul administrativ. Forbach este în regiunea Lorena, lângă Germania. Sunt mai multe tipuri de instituții publice: comunități urbane, asociere de comune în jurul unui oraș, comunități de aglomerație cu minimum 50.000 de locuitori. Am avut ocazia să vedem cum sunt organizate aceste comunități. Orașul Forbach are multe în comun cu Târgu-Jiul, este un oraș minier, unde se exploatează cărbunele. În 2006 s-a închis definitiv mineritul acolo, ei au făcut reconversia locurilor de muncă. Sunt acolo 300.000 de locuitori acolo care au reușit această reconversie. Un prim pas pe care l-au făcut a fost înființarea unui tehno-pol sud (parcuri industriale). Au identificat terenuri pe care au construit spații care să fie atractive pentru investitori. Aici funcționează întreprinderi. Am învățat multe lucruri de la ei. Specialiștii lor vor veni la Târgu-Jiu pentru a putea identifica oportunități privind crearea de noi activități economice la nivelul municipiului”, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu.

Autoritățile din Forbach, exemplu pentru cele de la Târgu-Jiu

Mai mulți directori din Primăria Târgu-Jiu, alături de Florin Cârciumaru, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Franța, în Forbach, acolo unde au purtat discuții. „Fiecare trebuie să scoată ce este mai bun pentru a fi atractivă zona noastră. S-au făcut deplasări și vizite în zone economice. Am tras concluzia că mai avem pași de făcut privind punerea bazelor în găsirea unor soluții care să înlocuiască mineritul. De exemplu, am făcut o vizită la o centrală electrică care are la bază bio-masa (resturi vegetale, lemnoase etc). Am pregătit un program de întâlniri pentru a dezvolta o asemenea activitate la Târgu-Jiu. S-a urmărit și partea cu un caracter social, am fost marcați de felul cum au organizate aceste lucruri. Sunt ONG-uri care se implică foarte mult în viața socială”, a spus Marius Ionescu, reprezentantul Primăriei Târgu-Jiu.

Atragere de investitori

Reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu doresc să atragă investitori din Forbach la Târgu-Jiu: „Le-am prezentat portofoliul de investiții al Primăriei Târgu-Jiu, realizările noastre pe fonduri europene. Vom încerca să avem o colaborare și în acest domeniu. Vrem să atragem investitori de acolo. Un prim pas a fost făcut printr-un ONG. Am văzut platforme de depozitare a resturilor menajere, rampe intermediare unde cetățenii depozitau gratuit, dar ordonat deșeurile. Avem și noi containere selective. O parte dintre reprezentanții dumnealor vin să aibă întâlniri cu Primăria Târgu-Jiu și cu Polaris și să dezvoltăm această colectare selectivă, pentru că este normal să se facă și la noi. Au fost interesați de latura economică, socială, culturală a municipiului”, a afirmat Marius Ionescu.

Categoria: Eveniment

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad