Noi soluţii pentru detectarea din timp a cancerului

Cancerul este privit drept una dintre cele mai necruţătoare boli. În fiecare an, milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer, însă pentru mulţi dintre ei deja este târziu. Din cauza faptului că simptomele cancerului poţi fi uşor confundate cu cele ale altor afecţiuni, diagnosticarea se face, de multe ori, prea târziu, iar decesul pacienţilor este iminent. Dar, curând, acest lucru s-ar putea schimba. Publicaţia „Huffington Post” a evidenţiat trei dintre soluţiile pe care oamenii de ştiinţă, medicii şi chiar un student le-au găsit pentru diagnosticarea precoce a cancerului.

1. Cancerul ovarian

Problemă: Simptomele cancerului ovarian pot fi uşor confundate cu cele ale altor afecţiuni, astfel ca aproximativ 85% dintre persoanele care suferă de această boală sunt diagnosticate abia când cancerul a ajuns în stadiul II.
Soluţia: Realizarea unei liste a simptomelor. Un studiu al Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson a arătat că aproximativ 57% dintre femeile care au cancer ovarian, în stare incipientă, manifestă şase simptome: dureri pelviene, dureri abdominale, balonare, creştere a dimensiunii abdominale, stare rapidă de saţietate, precum şi dificultăţi în ceea ce priveşte consumul alimentelor. Prin urmare, autorii studiului recomandă femeilor trecute de 50 de ani care manifestă aceste simptome aproape zilnic, de mai bine de câteva săptămâni, să consulte un medic, întrucât riscul de a dezvolta cancer ovarian este mult mai mare.

2. Cancerul de colon

Problemă: Aproape jumătate dintre adulţii cu vârste de peste 50 de ani care ar trebui să îşi facă colonoscopii la fiecare zece ani nu fac acest lucru. Din acest motiv, doar 39% dintre cazurile de cancer de colon sunt descoperite din timp.
Rezolvarea: Compania de diagnosticare Exact Sciences a dezvoltat un test, prin intermediul căruia şansele de a detecta cancerul de colon sunt de 98%, iar leziunile precanceroase pot fi observate în 83% dintre cazuri. Mulţumită acestui test, polipii colonici sunt descoperiţi înainte ca ei să devină canceroşi. Compania speră ca testul să treacă probele clinice şi să primească aprobare de funcţionare începând cu anul viitor.

3. Cancerul de pancreas

Problemă: Deşi cancerul pancreatic afectează în jur de 22.000 de femei în fiecare an, este destul de greu de stabilit un diagnostic din timp, întrucât nu există simptome evidente. În momentul în care boala se instalează, corpul eliberează o proteină numită mesotelina. Detectarea nivelurilor ridicate ale mesotelinei este aproape imposibilă, potrivit oamenilor de ştiinţă, care nu au reuşit să găsească o soluţie până în momentul de faţă.
Rezolvarea: Jack Andraka, un tânăr de 16 ani, a reuşit ceea ce oamenii de ştiinţă nu au putut să facă. Tânărul a inventat un senzor, însoţit de o scară gradată, pentru a măsura cancerul de pancreas. Acesta este de 168 de ori mai rapid, de 26.000 de ori mai ieftin şi de 400 de ori mai sensibil decât actualul standard de detecţie. Costul testului este de trei cenţi, durează cinci minute şi are o rată de precizie de 90%. În momentul de faţă, testul standard presupune utilizarea unei tehnologii vechi şi nu reuşeşte să identifice aproximativ 30% dintre cazurile de cancer de pancreas. În plus, costul unui aemenea test se ridică la 800 de dolari.

www.acasa.ro

Categoria: Sănătate

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad