Noi taxe începând de la 1 ianuarie 2014

Începând cu prima zi a anului 2014, respectiv 1 ianuarie, românii vor avea de plătit noi taxe. La sfârșitul săptămânii, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial o ordonanță care aduce câteva modificări la Codul Fiscal în vigoare.
Potrivit presei centrale, actul normativ adoptat conține două structuri normative diferite, respectiv: modificarea Codului fiscal privind introducerea contribuției individuale la asigurările de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor (închiriere, arendare), precum și implementarea sistemului național de raportare, verificare, monitorizare și control a situațiilor financiare și a bugetelor aparținând instituțiilor publice. Mai exact, proprietarii de terenuri care obţin venituri din arendă, precum și cei care au venituri din chiria locuințelor, vor fi obligaţi să plătească contribuţii de sănătate în cuantum de 5,5%, în limita a cinci salarii brute. La nivelul actual al salariului brut pe economie – 2.223 lei, persoanele în cauză ar urma să achite lunar maximum 611 lei, dacă veniturile din chirii sunt egale sau depășesc acest plafon.
Și în ceea ce privește impozitul pe venit urmează să fie adoptate noi dispoziții. Mai exact, urmează să fie introdusă obligația organului fiscal competent de a determina, pe categoria venituri din cedarea folosinței bunurilor,venitul anual realizat pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea încadrării în plafonul corespunzător anului fiscal respectiv pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Categoria: Social

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad